Reklama

Reklama

Nadziewana cukinia

Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego garść rodzynek.

Składniki

  • 8 małych cukinii
  • 3 łyżki oliwy
  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • miąższ z 4 kromek chleba
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i mięty
  • łyżka orzechów włoskich
  • łyżka namoczonych we wrzątku rodzynek
  • 750 ml sosu pomidorowego
  • dowolne świeże kiełki

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Umyj cukinie, rozkrój na pół i usuń gniazda nasienne.

2. Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Smaż na niej mięso z pokrojonym czosnkiem, aż zbrązowieje (7-8 minut). Przełóż do miski i ostudź. Dodaj jajka, pokrojony chleb, zioła, natkę, pokrojone orzechy i rodzynki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

3. Podsmaż połówki cukinii na reszcie oliwy. Napełnij je farszem i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wyłóż sos pomidorowy dookoła warzyw, piecz w piekarniku 20-30 minut w 180 st. C. Podawaj posypane świeżymi kiełkami. 

Dowiedz się więcej na temat: cukinia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje