Nadziewana cukinia

Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego garść rodzynek.

Smakuje doskonale
Smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Umyj cukinie, rozkrój na pół i usuń gniazda nasienne.

2. Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Smaż na niej mięso z pokrojonym czosnkiem, aż zbrązowieje (7-8 minut). Przełóż do miski i ostudź. Dodaj jajka, pokrojony chleb, zioła, natkę, pokrojone orzechy i rodzynki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

3. Podsmaż połówki cukinii na reszcie oliwy. Napełnij je farszem i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wyłóż sos pomidorowy dookoła warzyw, piecz w piekarniku 20-30 minut w 180 st. C. Podawaj posypane świeżymi kiełkami. 

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas