Reklama

Reklama

Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

Smak kuleczek z mielonego mięsa łatwo odmienić, dodając lekki farsz i rezygnując ze smażenia. Przyrządzając je w tej zdrowszej wersji, nie napracujesz się, bo przepisy na takie dania są wyjątkowo proste.

Pulpeciki z fetą w pomidorach

Czas przyrządzenia: 20 min + duszenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 60 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 30 dag fety
  • 2 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • suszone oregano
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. bulionu drobiowego
  • sól, mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ser pokrój na 12 kawałków. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dodaj połowę cebuli i czosnku. Dołóż jajko i ugotowaną kaszę jaglaną (ew. bułkę tartą). 

2. Masę przypraw solą, pierzem, słodką i ostrą papryką oraz oregano. Wyrób. Uformuj 12 placuszków. Na każdym połóż kawałek sera. Zlep, formując pulpeciki. Ułóż je na deseczce i włóż do lodówki na 30 minut.

3. W tym czasie zagotuj bulion. Przecier pomidorowy wymieszaj z resztą cebuli i czosnku. Do wrzącego rosołu delikatnie włóż pulpeciki. Poczekaj, aż bulion ponownie zawrze, po czym zredukuj płomień, przykryj pulpeciki i gotuj jeszcze 5-7 minut, delikatnie potrząsając garnkiem, by pulpeciki nie przywarły do dna. Wlej przecier. Sos przypraw do smaku i gotuj dalej przez 10 minut. Podawaj np. z makaronem.

Reklama

Dobre rady kucharza

Feta ma naturalny słonawy smak. Jeśli jednak wydaje ci się zbyt słona, włóż ją do miseczki i zalej zimną wodą (tak, by była przykryta). Odstaw na 10-15 minut, a smak sera będzie łagodniejszy.

Deseczkę, na której układasz pulpeciki, posmaruj wcześniej zimną wodą. Dzięki temu nie będą  do niej przywierały.

Jeśli sos pomidorowy wyszedł zbyt rzadki, łatwo zagęścisz go, dodając ugotowany mały ziemniak. Wcześniej utrzyj go na piure.

Kulki z kalafiorem

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 80 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 5 dag parmezanu
  • 1 kalafior
  • 2 szkl. ugotowanego ryżu

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
  • suszone zioła: tymianek, natka pietruszki, oregano

Sposób przygotowania:

1. Parmezan zetrzyj. Bułkę namocz w mleku. Kalafior podziel na różyczki i gotuj 5-7 minut w posolonej wodzie, osącz, wystudź. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, jajko, parmezan, cebulę z czosnkiem i 2/3 szklanki ryżu. Przypraw ziołami, solą i pieprzem.

2. Oblep mięsną masą 12 małych różyczek kalafiora, formując kulki. Posmaruj je olejem. Pozostały ryż wymieszaj z resztą kalafiora. Przypraw. Rozłóż na dnie formy. Podlej 1/2 szkl. wody.

3. W formie ułóż klopsiki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 35-40 minut. Udekoruj.

Dobre rady kucharza

Podczas pieczenia klopsiki zbytnio się rumienią? Przykryj je folią aluminiową - błyszczącą stroną do góry, bo działa jak lustro, tzn. odbija ciepło.

Do pojemnika z parmezanem włóż kostkę cukru. Wchłonie ona wilgoć i zabezpieczy ser przed szybkim pleśnieniem.

Pakowańce z ostrym pesto

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 duży pęczek natki
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 papryczka chili
  • 6 łyżek pestek słonecznika

Składniki - dodatki i przyprawy:

  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namocz w wodzie. Cebule obierz, posiekaj. Mięso wymieszaj z odciśniętą bułeczką, jajkiem i połową cebuli. Masę przypraw pieprzem, solą  i słodką papryką. Wyrób.

2. Natkę posiekaj. Chili oczyść, drobno pokrój. Pestki słonecznika posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z resztą cebuli. Dodaj chili, natkę i słonecznik. Posól.

3. Z mięsnej masy uformuj osiem placuszków. Na każdy nałóż porcje nadzienia. Zlep, formując klopsiki. Posmaruj je olejem. Piecz ok. 35 minut w 180 st.

Dobre rady kucharza

Gdy chcesz oszczędzić trochę czasu, farsz zrób z gotowego pesto. Dodaj do niego tylko chili.

Jeśli na drewnianej deseczce pozostały trudne do zmycia plamy (np. z natki albo chili), zalej ją 2 szklankami wody z dodatkiem 1/3 szklanki octu i pozostaw na noc. Potem umyj wodą z płynem do naczyń.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: klopsiki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje