Nadziewane kulki
Gdy mielone spotyka cukinię.
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego (mieszanego)
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- przyprawa do mielonego
Przygotowanie:
1. Mięso przełóż do miski. Cukinię umyj starannie, osusz, odetnij końcówki. Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Posyp solą, odstaw na około 20 minut. W tym czasie obierz i poszatkuj cebulę. Koperek opłucz, osusz, posiekaj drobno.
2. Cukinię osącz z soku, który puściła. Dodaj do mięsa razem z cebulą i koperkiem, jajkiem i 1-2 łyżki bułki tartej. Masę dopraw solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Formuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor.