Nadziewane patisony
Jesienny przysmak.
Składniki:
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku, olej
- 30 dag mięsa mielonego
- po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 średnich patisonów, sól
- pieprz, zioła
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni lub w rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż krótko cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso. Smaż razem, mieszając, aż się zeszkli.
2. Papryki przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Dodaj do mięsa. Wlej kilka łyżek wody, duś pod przykryciem 5 minut. Dodaj koncentrat. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Patisony opłucz, odkrój górne części. Wydrąż środki patisonów. Nałóż farsz. Warzywa ustaw na blasze w piekarniku, przykryj odkrojonymi "czapeczkami", skrop olejem. Piecz około 30 min w 180 st. Ozdób ziołami.