Najlepiej smakuje domowy. Zrób makowiec z przepisu Ewy Wachowicz
Makowiec to prawdziwy król świątecznych stołów w Polsce. Można go oczywiście bez problemu kupić w cukierni, ale żaden nie smakuje lepiej niż ten zrobiony własnoręcznie. Brakowało ci dobrego, sprawdzonego przepisu? Mamy coś dla ciebie! Ewa Wachowicz ma patent na makowiec.
Składniki na makowiec z kratką
- 350 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
DODATKOWO
- 3 łyżki kaszy manny
- lukier na cukrze pudrze i soku z cytryny
MASA MAKOWA
- 400 g maku
- 100 g masła
- 5 jajek
- 1½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- garść rodzynków
- garść migdałów
- szczypta soli
Makowiec z kratką - sposób przygotowania
- Mąkę przesiać na stolnicę.
- Dodać cukier puder i proszek do pieczenia.
- Dorzucić zimne masło i wysiekać.
- Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.
- Dodać żółtka i szczyptę soli.
- Posiekać nożem.
- Następnie szybko zagnieść ciasto.
- Włożyć do zamykanego pojemnika i na co najmniej godzinę schować do lodówki.
- Po tym czasie podzielić na 2 nierówne części.
- Większą rozwałkować i wykleić nią tortownicę (średnica 26 cm, dno wyłożone papierem).
- Spód nakłuć widelcem.
- Przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi.
- Upiec na złoty kolor, przy czym po 15 minutach usunąć papier z obciążeniem.
- Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć.
- Mak sparzyć i 3 razy zmielić w maszynce do mięsa.
- Stopniowo dodać do żółtek.
- Dorzucić miękkie masło.
- Uperfumować esencją waniliową. Zmiksować. Dodać rodzynki i pokrojone migdały.
- Wymieszać.
- Białka ubić z solą.
- Pianę delikatnie wmieszać do maku z żółtkami.
- Podpieczony spód posypać kaszą manną.
- Nałożyć masę makową.
- Wyrównać.
- Resztę ciasta rozwałkować. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm i ułożyć z nich kratkę - na maku.
- Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Po wystudzeniu udekorować lukrem.
Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z kratką - zobacz, jak go robi krok po kroku
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.