Najlepiej smakuje domowy. Zrób makowiec z przepisu Ewy Wachowicz

Makowiec to prawdziwy król świątecznych stołów w Polsce. Można go oczywiście bez problemu kupić w cukierni, ale żaden nie smakuje lepiej niż ten zrobiony własnoręcznie. Brakowało ci dobrego, sprawdzonego przepisu? Mamy coś dla ciebie! Ewa Wachowicz ma patent na makowiec.

Makowiec z kratką - przepis Ewy Wachowicz
Makowiec z kratką - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki na makowiec z kratką

  • 350 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 3 łyżki kaszy manny
  • lukier na cukrze pudrze i soku z cytryny

MASA MAKOWA

  • 400 g maku
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • garść rodzynków
  • garść migdałów
  • szczypta soli

Makowiec z kratką - sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. 
  2. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia. 
  3. Dorzucić zimne masło i wysiekać. 
  4. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. 
  5. Dodać żółtka i szczyptę soli. 
  6. Posiekać nożem. 
  7. Następnie szybko zagnieść ciasto. 
  8. Włożyć do zamykanego pojemnika i na co najmniej godzinę schować do lodówki.
  9. Po tym czasie podzielić na 2 nierówne części. 
  10. Większą rozwałkować i wykleić nią tortownicę (średnica 26 cm, dno wyłożone papierem). 
  11. Spód nakłuć widelcem. 
  12. Przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. 
  13. Upiec na złoty kolor, przy czym po 15 minutach usunąć papier z obciążeniem.
  14. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć.
  15. Mak sparzyć i 3 razy zmielić w maszynce do mięsa. 
  16. Stopniowo dodać do żółtek. 
  17. Dorzucić miękkie masło. 
  18. Uperfumować esencją waniliową. Zmiksować. Dodać rodzynki i pokrojone migdały. 
  19. Wymieszać.
  20. Białka ubić z solą. 
  21. Pianę delikatnie wmieszać do maku z żółtkami.
  22. Podpieczony spód posypać kaszą manną. 
  23. Nałożyć masę makową. 
  24. Wyrównać.
  25. Resztę ciasta rozwałkować. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm i ułożyć z nich kratkę - na maku.
  26. Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  27. Po wystudzeniu udekorować lukrem.

Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z kratką - zobacz, jak go robi krok po kroku

„Ewa gotuje”: Makowiec z kratkąPolsat

Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, sprawdzonych przepisów, ciekawostek kulinarnych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas