Ewa Wachowicz: Letnie przetwory. Jak wykorzystać bogactwo owoców i warzyw?

Ewa Wachowicz poleca przepisy na przetwory
Ewa Wachowicz poleca przepisy na przetwory123RF/PICSEL

"Pewniak" wśród przetworów, czyli sok malinowy

Sok malinowy to pewniak wśród przetworów
Sok malinowy to pewniak wśród przetworówArchiwum autora
  • 1,5 kg świeżych malin
  • 0,5 kg cukru trzcinowego
  • sok z jednej cytryny
  1. Maliny wsypać do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. dwie godziny by puściły sok. Po tym czasie garnek z malinami umieścić na palniku o średnim płomieniu. Gotować cały czas mieszając ok. 15 minut aż cały cukier się rozpuści a owoce puszczą sok.
  2. Następnie zawartość przetrzeć przez sito do drugiego garnka. Do przecedzonego soku dodać sok z cytryny i ponownie zagotować.
  3. Następnie rozlać do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Nie trzeba już pasteryzować.

Pyszny i zdrowy sok z aronii

  • 1 kg owoców aronii
  • 1litr wody
  • garść liści aronii
  • 1kg cukru
  • 1 duża cytryna
  1. Owoce na gronach umyć dobrze w wodzie. Następnie obrane, pozbawione ogonków umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać umyte liście aronii, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i na "małym ogniu" gotować ok. kilkunastu minut. Odstawić na kilka godzin (chodzi o to by owoce puściły jak najwięcej soku).
  2. Po tym czasie przecedzić sok przez sitko do drugiego garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i gotować mieszając aż cały cukier się rozpuści.
  3. Rozlać sok do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików lub szklanych butelek. Pasteryzować 20 minut.

Niezawodny dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy - po prostu smak lata
Dżem truskawkowy - po prostu smak lataArchiwum autora
  • 1 kg świeżych truskawek
  • 1 opakowanie cukru żelującego 3:1
  • 350 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  1. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Następnie połowę z nich pokroić na małe cienkie plastry a drugą połowę zmiksować. Wszystkie przełożyć do garnka, zasypać cukrem żelującym i zagotować.
  2.  Dodać cukier oraz ziarenka z laski wanilii i gotować jeszcze ok. 4 minut.
  3.  Następnie przelać dżem do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Zamknąć i odwrócić do góry dnem na ok. 20 minut.
  • 2 kg świeżych truskawek
  • 500 g cukru trzcinowego
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka masła
  1. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki, wsypać do garnka zasypać cukrem, dolać sok z cytryny i dodać łyżkę masła.
  2.  Podlać niewielką ilością wody aby truskawki się nie przypaliły. Wstawić na gaz, mieszać i smażyć aż otrzymamy konsystencję dżemu. 
  3. Przelać do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Zapasteryzować.

Ogórki kiszone - latem obowiązkowe

Jak przygotować idealnie kiszone ogórki?
Jak przygotować idealnie kiszone ogórki?123RF/PICSEL
  • nieduże ogórki gruntowe
  • 1-2 ząbki czosnku
  • koper z baldachami
  • kawałek korzenia chrzanu
  • listek czarnej porzeczki lub winogrona
  • gorąca solanka (na jeden litr wody jedna łyżka soli kamiennej do przetworów)
  1. Przygotować słoiki, umyć i wyparzyć.
  2. Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Koper przepłukać jak i liście porzeczki. Chrzan obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
  3. Do słoika włożyć koper, jeden dwa ząbki czosnku, oraz kawałek chrzanu i liść porzeczki. Następnie pionowo i bardzo ciasno ułożyć w słoju ogórki. Na samej górze część ogórków może być ułożona płasko.
  4. Gorącą solanką (w gotującej się wodzie rozpuścić sól, jedna łyżka na jeden litr) zalać ogórki tak aby płyn przykrył całkowicie ogórki. 
  5. Zakręcić mocno słoiki i pozostawić w pomieszczeniu kuchennym na 3 dni a następnie wynieść do spiżarni.
Przepis na knedle z morelamiInteria Kulinaria