Najlepsza babka ziemniaczana. Przepis babci Zosi to prawdziwy hit

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Babka ziemniaczana - składniki

  • 2 kg ziemniaków,
  • 30 dag wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz.

Babka ziemniaczana - przygotowanie

  1. Boczek pokrój i wysmaż na patelni, tak aby był chrupiący i wytopił się z niego nadmiarowy tłuszcz. 
  2. Pod koniec dorzuć poszatkowaną w piórka cebulę, tak aby się zeszkliła i przeszła aromatem boczku.
  3. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odsącz nadmiar płynu, na przykład gazą. 
  4. Dodaj jajka, mąkę, przepuszczony przez praskę czosnek i przyprawy. 
  5. Masę wymieszaj i dodaj boczek z cebulą.
  6. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem, wlej masę.
  7. Piecz 90 minut w 180 stopniach.
„Ewa gotuje”: Sernik na zimno w pucharkachPolsat