Najlepsza babka ziemniaczana. Przepis babci Zosi to prawdziwy hit
Jesteś miłośnikiem ziemniaków i szukasz pomysłu na szybki obiad? Mamy coś dla ciebie. Babka ziemniaczana to proste i przepyszne danie dla całej rodziny. Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Wyjaśniamy krok po kroku.
Babka ziemniaczana z pieca z dodatkiem wędzonego boczku jest soczysta i pyszna. Z powodzeniem może być samodzielnym daniem obiadowym. Żeby ją przygotować konieczne będzie naczynie żaroodporne i dosłownie kilka składników, które na pewno masz w domu. Spokojnie, nie zajmie ci to dużo czasu.
Babka ziemniaczana - składniki
- 2 kg ziemniaków,
- 30 dag wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- czosnek,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz.
Babka ziemniaczana - przygotowanie
- Boczek pokrój i wysmaż na patelni, tak aby był chrupiący i wytopił się z niego nadmiarowy tłuszcz.
- Pod koniec dorzuć poszatkowaną w piórka cebulę, tak aby się zeszkliła i przeszła aromatem boczku.
- Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odsącz nadmiar płynu, na przykład gazą.
- Dodaj jajka, mąkę, przepuszczony przez praskę czosnek i przyprawy.
- Masę wymieszaj i dodaj boczek z cebulą.
- Naczynie żaroodporne natrzyj olejem, wlej masę.
- Piecz 90 minut w 180 stopniach.