Najlepsza wegańska gorąca czekolada

Zima to najlepszy czas na delektowanie się gorąca czekoladą. Smak wegańskiej czekolady jest bogaty, idealnie wyważony pomiędzy słodyczą syropu klonowego i goryczką pochodzącą z kakao. Czekolada posiada kremową konsystencję i na pewno rozgrzeje każdego.

wegańska czekolada
wegańska czekolada© Photogenica

Składniki:

gorąca czekolada
© Photogenica

400 ml mleczka kokosowego

2 łyżki surowego kakao w proszku

1 łyżka czystego syropu klonowego

3 łyżki wiórków czekoladowych

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

½ łyżeczki kawy

1/8 łyżeczki soli morskiej

wegańska gorąca czekolada
© Photogenica

Wszystkie składniki, poza wiórkami czekoladowymi umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Przelej mieszankę do garnka i nastaw na kuchence. Podgrzewaj na średnim ogniu. Następnie dodaj wiórki czekoladowe. Gdy czekolada zacznie się gotować weź trzepaczkę i ubijaj masę nieprzerwanie przez około 4 minuty.

wegańska czekolada
© Photogenica

Czekolada w tym czasie odrobinę zgęstnieje. Uważaj, aby jej nie przypalić. Czekolada jest gotowa. Jeśli wolisz bardzo słodką czekoladę możesz dodać więcej syropu klonowego. Możesz również serwować czekoladę z cynamonem lub piankami marshmallows.

Przepis zawiera proporcje składników dla dwóch osób, jeśli chcesz przyrządzić tylko jedna porcję wystarczy, że podzielisz ilość składników przez pół.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas