Najlepsza wegańska gorąca czekolada
Zima to najlepszy czas na delektowanie się gorąca czekoladą. Smak wegańskiej czekolady jest bogaty, idealnie wyważony pomiędzy słodyczą syropu klonowego i goryczką pochodzącą z kakao. Czekolada posiada kremową konsystencję i na pewno rozgrzeje każdego.
Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki surowego kakao w proszku
1 łyżka czystego syropu klonowego
3 łyżki wiórków czekoladowych
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki kawy
1/8 łyżeczki soli morskiej
Wszystkie składniki, poza wiórkami czekoladowymi umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Przelej mieszankę do garnka i nastaw na kuchence. Podgrzewaj na średnim ogniu. Następnie dodaj wiórki czekoladowe. Gdy czekolada zacznie się gotować weź trzepaczkę i ubijaj masę nieprzerwanie przez około 4 minuty.
Czekolada w tym czasie odrobinę zgęstnieje. Uważaj, aby jej nie przypalić. Czekolada jest gotowa. Jeśli wolisz bardzo słodką czekoladę możesz dodać więcej syropu klonowego. Możesz również serwować czekoladę z cynamonem lub piankami marshmallows.
Przepis zawiera proporcje składników dla dwóch osób, jeśli chcesz przyrządzić tylko jedna porcję wystarczy, że podzielisz ilość składników przez pół.