Najlepsze barszcze wigilijne - wybór smaków

Śliwkowy aromat dodaje barszczowi szlachetności
Śliwkowy aromat dodaje barszczowi szlachetności123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 buraków
  • 10-12 suszonych śliwek
  • 1 cytryna
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 1 cebula
Fasola wyjątkowo dobrze pasuje do barszczu czerwonego
Fasola wyjątkowo dobrze pasuje do barszczu czerwonego123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 buraki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 1/2 puszki drobnej fasoli w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek
  • nać pietruszki
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
Podwójnie warzywny, aromatyczny, smakowity
Podwójnie warzywny, aromatyczny, smakowity123RF/PICSEL

Składniki

  • 700 g buraków
  • 500 g marchewek
  • 300 g pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 łyżki suszonych warzyw
  • 1 cytryna
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
Nasz absolutny faworyt!
Nasz absolutny faworyt!INTERIA.PL

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 4 buraki
  • 500 ml gotowego zakwasu buraczanego ze szklanej butelki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarna angielskie
  • kilka pieczarek
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • majeranek
  • sól, pieprz ziołowy
  • olej do podsmażenia grzybów
  • sok z cytryny do smaku
  • posiekany koperek
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?