Najlepsze barszcze wigilijne - wybór smaków
Jedna tradycyjna zupa, wiele odsłon. Barszcz czerwony śliwkowy, fasolowy, warzywny, na zakwasie... Czemu nie? Wszak dobre pomysły można mnożyć w nieskończoność.

Barszcz śliwkowy
Składniki
- 6 buraków
- 10-12 suszonych śliwek
- 1 cytryna
- majeranek, tymianek
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 1 cebula
Seler, pietruszkę, marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z białą częścią pora. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem. Buraki myjemy (jeszcze nie obieramy), osuszamy, owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.Upieczone buraki pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzone obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy zupę do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc.Nazajutrz przecedzamy barszcz (warzywa możemy wykorzystać do świątecznej sałatki), wyjmujemy suszone śliwki, ścieramy je na małych oczkach tarki i dodajemy do barszczu. Barszcz ponownie zagotowujemy, dolewamy sok wyciśnięty z cytryny oraz majeranek, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy czysty lub z uszkami.
Barszcz fasolowy

Składniki
- 3 buraki
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 1/2 puszki drobnej fasoli w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu
- sól, pieprz
- majeranek, tymianek
- nać pietruszki
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy drobno. Wrzucamy do garnka z pokrojonym kawałkiem białej części pora, listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy dwoma litrami wody, gotujemy ok. 40 min, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy.Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do buliony, lekko solimy i gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Wtedy dodajemy osączoną fasolkę, rozgniecione lub pokrojone drobno ząbki czosnku i ocet. Gotujemy jeszcze ok. pięć min, w razie potrzeby doprawiamy całość.
Barszcz warzywny

Składniki
- 700 g buraków
- 500 g marchewek
- 300 g pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- 2 łyżki suszonych warzyw
- 1 cytryna
- majeranek, tymianek
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy 2,5 l wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.Po upływie godziny dodajemy do wywaru sok wyciśnięty z cytryny (w ilościach zgodnych z upodobaniami), doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy zupę jeszcze pięć min., doprawiamy majerankiem i tymiankiem, gotujemy przez kolejne pięć min.
Barszczyk na zakwasie

Składniki
- 1,5 litra wody
- 4 buraki
- 500 ml gotowego zakwasu buraczanego ze szklanej butelki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarna angielskie
- kilka pieczarek
- 1 jabłko (opcjonalnie)
- majeranek
- sól, pieprz ziołowy
- olej do podsmażenia grzybów
- sok z cytryny do smaku
- posiekany koperek
W garnku umieszczamy obrane i pokrojone buraki, marchewkę, połówkę cebuli i jabłko, zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy wywar ok. 40 minut.
Drugą połowę cebuli i pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno. Podsmażamy na oleju, aż cebula się przyrumieni, doprawiamy solą i pieprzem. Do wywaru wsypujemy podsmażone pieczarki z cebulą. Gotujemy ok. 15 minut, dolewamy zakwas
buraczany, zagotowujemy zupę, pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami i wyciśniętym sokiem z cytryny (w ilości zgodnej z upodobaniami). Gotowy barszczyk posypujemy posiekanym koperkiem.