Najlepsze barszcze wigilijne - wybór smaków

Jedna tradycyjna zupa, wiele odsłon. Barszcz czerwony śliwkowy, fasolowy, warzywny, na zakwasie... Czemu nie? Wszak dobre pomysły można mnożyć w nieskończoność.

Śliwkowy aromat dodaje barszczowi szlachetności
Śliwkowy aromat dodaje barszczowi szlachetności123RF/PICSEL

Barszcz śliwkowy

Seler, pietruszkę, marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z białą częścią pora. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem. 

Buraki myjemy (jeszcze nie obieramy), osuszamy, owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.

Upieczone buraki pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzone obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy zupę do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc.

Nazajutrz przecedzamy barszcz (warzywa możemy wykorzystać do świątecznej sałatki), wyjmujemy suszone śliwki, ścieramy je na małych oczkach tarki i dodajemy do barszczu. Barszcz ponownie zagotowujemy, dolewamy sok wyciśnięty z cytryny oraz majeranek, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy czysty lub z uszkami.

Barszcz fasolowy

Fasola wyjątkowo dobrze pasuje do barszczu czerwonego
Fasola wyjątkowo dobrze pasuje do barszczu czerwonego123RF/PICSEL

Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy drobno. Wrzucamy do garnka z pokrojonym kawałkiem białej części pora, listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy dwoma litrami wody, gotujemy ok. 40 min, aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy.

Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy warzywa do buliony, lekko solimy i gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Wtedy dodajemy osączoną fasolkę, rozgniecione lub pokrojone drobno ząbki czosnku i ocet. Gotujemy jeszcze ok. pięć min, w razie potrzeby doprawiamy całość.

Barszcz warzywny

Podwójnie warzywny, aromatyczny, smakowity
Podwójnie warzywny, aromatyczny, smakowity123RF/PICSEL

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy 2,5 l wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Po upływie godziny dodajemy do wywaru sok wyciśnięty z cytryny (w ilościach zgodnych z upodobaniami), doprawiamy całość solą i pieprzem. 

Gotujemy zupę jeszcze pięć min., doprawiamy majerankiem i tymiankiem, gotujemy przez kolejne pięć min.

Barszczyk na zakwasie

Nasz absolutny faworyt!
Nasz absolutny faworyt!INTERIA.PL

W garnku umieszczamy obrane i pokrojone buraki, marchewkę, połówkę cebuli i jabłko, zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy wywar ok. 40 minut.

Drugą połowę cebuli i pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno. Podsmażamy na oleju, aż cebula się przyrumieni, doprawiamy solą i pieprzem. 

Do wywaru wsypujemy podsmażone pieczarki z cebulą. Gotujemy ok. 15 minut, dolewamy zakwas

buraczany, zagotowujemy zupę, pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami i wyciśniętym sokiem z cytryny (w ilości zgodnej z upodobaniami). Gotowy barszczyk posypujemy posiekanym koperkiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas