Najlepsze dania z bobu!

Bób jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów. Już z końcem czerwca można go kupić na niemal każdym straganie. To niezwykle smaczne i sycące warzywo może stanowić znakomitą bazę wielu potraw. Bób świetnie smakuje sam, ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Ale też warto go wykorzystać do past, kremów i wielu innych dań, którym nada wyjątkowy aromat. Oto kilka propozycji!

Pasta z bobu i orzechów włoskich, fot. Malwina Zaborowska
Pasta z bobu i orzechów włoskich, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Pasta z bobu i orzechów włoskich
Błyskawiczna i przepyszna pasta, która doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Kanapki z nią są sycące - w sam raz na drugie śniadanie.

Składniki:  40 dag bobu, szklanka orzechów włoskich, pęczek listków melisy, 3-4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Dobrze przepłukany bób gotujemy w osolonej wodzie - od momentu wrzenia około 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i obieramy z łupinek. Bób wkładamy go do blendera, a następnie orzechy - wcześniej lekko sprażone na suchej patelni. Dodajemy resztę składników, dokładnie miksujemy. Gotowe!

Pasta z bobu i orzechów włoskich, fot. Malwina Zaborowska
Pasta z bobu i orzechów włoskich, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Farfalle z bobem i pieczarkami

Wielbiciele makaronów będą zachwyceni. Bób świetnie komponuje się z pieczarkami i śmietanką, a dodatkowej wyrazistości daniu dodaje parmezan. Ten smak naprawdę może uzależnić.

Na dwie porcje potrzebujemy: 30 dag bobu, 30 dag pieczarek, 200 g śmietanki kremówki 30-procentowej, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 łyżki startego parmezanu;

Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy obrane, pokrojone w plasterki pieczarki oraz ugotowany, obrany z łupinek bób. Podsmażamy przez około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie dolewamy śmietanę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron - około 12 minut od momentu zagotowania wody - i ścieramy parmezan. Farfalle polewamy sosem i posypujemy serem.

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas