Najlepsze i najzdrowsze zamienniki mięsa

Zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rezygnując z mięsa nie dostarcza się mu niezbędnego białka, które jest budulcem komórek i tkanek. Na szczęście istnieje wiele odpowiedników, które śmiało można wykorzystać w kuchni, będąc pewnym, że w diecie nie zabraknie niezbędnych minerałów. Ważny jest rozsądek i niezmienianie nawyków z dnia na dzień. Jeśli do tej pory jadło się mięso regularnie, zmieniając dietę nie należy całkowicie z niego rezygnować. Należy stopniowo zastępować je daniami, które posiadają go mniej: np. kotlecikami mięsno-warzywnymi albo zamiast tradycyjnego gulaszu gulaszem warzywnym. Z artykułu dowiesz się, jakie są zdrowe zamienniki mięsa.

Zdrowa dieta
Zdrowa dieta ©123RF/PICSEL

Soja

Ciecierzyca
©123RF/PICSEL

Soja jest bodaj najpopularniejszym zamiennikiem mięsa. Z niej otrzymuje się równie znane tofu i tempeh – gotowe produkty, z których można przyrządzić dania łudząco przypominające smakiem i strukturą mięso. Kluczowe jest wcześniejsze ich marynowanie bądź umiejętne przyprawianie, gdyż smak surowego tofu może być nieprzyswajalny. Tofu i tempeh mogą być wykorzystywane do burgerów, pasztetów, pulpetów, nuggetsów bądź jako dodatek do kanapek.

Rośliny strączkowe

Fasola, bób, soczewica, ciecierzyca – to prawdziwy „must have” dla każdego początkującego weganina. Są źródłem cennego białka, więc z tych warzyw nie można rezygnować. Fasola i bób jako nowalijki najlepiej smakują jako ugotowane bez dodatków, ale stanowią również bazę dla wielu ciekawych i smacznych potraw: kotletów, gulaszy, pasztecików, sycących zup i kremów. Może ciężko w to uwierzyć, ale z fasoli można wyczarować przepyszny wegański smalec do kanapek. Soczewica i ciecierzyca, choć nie są typowymi polskimi warzywami strączkowymi na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie, aby nie stanowiły bazy dla pysznej zupy. Hummus, coraz popularniejszy w diecie Polaków, jest robiony głównie z ciecierzycy.

Grzyby

Grzyb
©123RF/PICSEL

"Leśne mięso", bo tak też nazywa się grzyby, swoim smakiem zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienie. Jako bezmięsny zamiennik mogą być składnikiem np. boeuf Stroganowa. Można z nich też przyrządzić smaczne kotlety z boczniaków. Najczęściej na polskich stołach królują pieczarki, lecz powoli zastępowane są przez inne, wyszukane gatunki grzybów. Doświadczeni grzybiarze potrafią docenić różne gatunki i rozpoznają je bezbłędnie, lecz laik dla własnego bezpieczeństwa powinien zaopatrywać się w grzyby z pewnego źródła.

Popularne warzywa

Buraki i ziemniaki kojarzone są raczej jako dodatki do głównych dań. Często myśli się, że nie da się stworzyć dania głównego z tych warzyw. Jednak są od tego wyjątki, np. w postaci kopytek bądź klusek śląskich, ale nie każdy wie, że w sposób błyskawiczny można przyrządzić bardzo sycące kotlety ziemniaczane. Poza tym ziemniaki mogą być wykorzystane w gęstych zupach bądź w chutneyach. Burak, prócz znanego wszystkim barszczu, jest podstawą wykwintnego carpaccio.

Kalafior

Orzechy
©123RF/PICSEL

Znany dodatek do letniego obiadu odpowiednio przygotowany może stanowić ciekawą podstawę dania. W kuchni azjatyckiej wykorzystywany w curry jako zamiennik drobiu: w Polsce może być np. zapiekany w cieście albo można zrobić z niego puree.

Orzechy

Może nie są warzywami, ale powinny stanowić podstawę każdej diety wegańskiej. Dostarczając wielu składników odżywczych można je jeść na surowo, dodać do innych potraw, albo stworzyć odpowiedniki popularnych odzwierzęcych produktów: sera i mleka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas