Najlepsze pomysły na proste dekoracje tortu
Wyśmienity tort to obowiązkowy deser serwowany podczas większości uroczystości rodzinnych. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis na puszysty biszkopt i wyśmienity krem, które są niezbędne do przygotowania wyjątkowego wypieku. Aby tort był bardziej atrakcyjny, warto go przyozdobić. Choć wyborny smak może obronić się sam, nawet dodanie samych świeczek i zrobienie napisu czasami nie wystarczy. Cukiernicy stosują różnorodne sposoby, aby ich wypieki stały się prawdziwymi dziełami sztuki. Na szczęście nie trzeba mieć dyplomu, aby uatrakcyjnić tort tak, by na sam jego widok z ust leciała ślinka i każdy z gości prosił o dokładkę. Jak w łatwy sposób udekorować tort? Oto garść przydatnych wskazówek.
Ozdób kremem
Krem, który jest wykorzystywany do przekładania biszkoptów, może być również ozdobą tortu. Można dokładnie pokryć cały tort tworząc tzw. tynk lub za pomocą specjalnej szprycy stworzyć oryginalne ozdoby. Dobrze pokryć nimi nie tylko górę wypieku, ale, jeśli krem jest odpowiednio gęsty, również jego boki. Jeśli nie posiadasz szprycy, wystarczy posłużyć się workiem do mrożenia żywności. Po włożeniu do niego kremu, wystarczy wyciąć niewielki otwór w rogu i takim sposobem dekorować tort.
Coś dla miłośników czekolady
Za pomocą szprycy można zrobić inne, ciekawe ozdoby, które od dawna stosują najlepsi cukiernicy. Przygotuj czekoladę lub kuwerturę i rozpuść ją w kąpieli wodnej, a następnie, za pomocą szprycy, nakładaj ją na przygotowany papier do pieczenia. Wykonuj dowolne kształty, np. serca, kratki, kółka – masz tutaj nieograniczone pole do popisu. Na aukcjach internetowych można również nabyć specjalne szablony, które ułatwią tworzenie ozdób. Następnie odłóż je w chłodne miejsce, aby stwardniały, a potem udekoruj nimi tort.
Stawiaj na posypki
Jak w łatwy sposób dodać tortowi wyjątkowego wyglądu, który zachwyci naszych najmłodszych? Wystarczy sięgnąć po kolorowe, cukrowe posypki! Są one powszechnie dostępne, a ich zakup nie nadwyręży domowego budżetu. Posypkę stosuj nie tylko na wierzchu tworząc różne esy-floresy. Nałóż grubą warstwę białego kremu i za pomocą szpatułki pokryj dokładnie nią całą powierzchnię tortu razem z bokami. Zaangażuj do tego swoją pociechę, gdyż pomoc może okazać się nieoceniona!
Draże i cukierki
Jeśli nie masz cierpliwości do pokrywania drobną posypką całego tortu, możesz ułatwić sobie zadanie sięgając po draże lub kolorowe cukierki. Na grubą warstwę kremu nakładaj słodycze tak, aby ściśle do siebie przylegały. Sięgnij po różne kolory draży i cukierków – wtedy możesz łatwo stworzyć oryginalny wzorek albo ułożyć z nich napis.
Tort z niespodzianką
Barwniki spożywcze są łatwo dostępne i można po nie sięgnąć, aby udekorować swój tort. Zamiast przygotowywać polewy i ozdoby, możesz zabarwić biszkopt! Taki tort po rozkrojeniu będzie wyjątkowo atrakcyjny i apetyczny. Wystarczy masę podzielić na kilka części (w zależności od gustu i chęci) i do każdej z misek dodać inne kolor barwnika, a następnie upiec po kolei tak, jak zwykle. Można również barwniki wymieszać jedynie z masą, która ozdobi wierzch tortu.