Najlepsze słodkości z rabarbarem

Ciasta, muffinki, desery - sprawdź jakie pyszności możesz przygotować tej wiosny.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 12 kawałków:

- 350 g rabarbaru,
- 1 łyżka+150 g cukru,
- 150 g twarożku,
- 6 łyżek mleka,
- 6 łyżek oleju,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 300 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 2-3 banany,
- 250 g śmietany,
- 4 jajka,
- cukier puder,
Tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, zmieszać z łyżką cukru, odstawić. Twarożek, mleko, olej, 75 g cukru, cukier waniliowy i sól wyrobić za pomocą robota kuchennego. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połowę z tego dodać do masy serowej. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, najpierw wyrabiając robotem, później ręcznie. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 26 cm, i umieścić w natłuszczonej okrągłej formie. Do rabarbaru dodać banany pokrojone w plasterki o grubości 0,5 - 1 cm, wymieszać, nałożyć na ciasto. Śmietanę wymieszać z 75 g cukru i jajkami i wylać na owoce. Ciasto wstawić do rozgrzanego (200 st. C) piekarnika na 40 minut. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Doskonale smakuje z bita śmietaną.

Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera 1260 kJ/301 kcal

Rabarbarowe muffinki z białą czekoladą

Składniki na 12 sztuk:

- 300 g rabarbaru,
- 100 g białej czekolady,
- 350 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 75 g cukru,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 100 ml oleju

Przygotowanie:

Z czekolady ściąć trochę wiórków do dekoracji. Resztę czekolady pokruszyć i zmieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Jajka zmieszać z mlekiem i - wraz z olejem - dodać do mąki. Szybko wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto i delikatnie wmieszać pokrojony na kawałki rabarbar. Papierowe foremki umieścić w formie do muffin. Łyżką rozdzielić ciasto. Piec w temp. 175 st. 25 -35 minut. Wyjąć i po 10 minutach uwolnić z formy. Dekorować wiórkami z czekolady.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Deser z rabarbaru

Składniki na 4 porcje:

- 500 g rabarbaru,
- 20 g imbiru,
- 75 g +3 łyżki cukru,
- 2 łyżki likieru pomarańczowego,
- sok z 1 dużej pomarańczy,
- 1 jajko,
- 1/2 l mleka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 50 g semoliny lub kaszy manny

Przygotowanie:

Pokrojony w drobną kostkę imbir, 75 g cukru, likier i sok pomarańczowy zagrzać. Dodać pokrojony w kawałki rabarbar, gotować 3-5 minut. Ostudzić. Jajko rozdzielić. Żółtko zmieszać z 3 łyżkami mleka.

Pozostałe mleko zagotować, dodać 3 łyżki cukru i skok z cytryny. Wsypać kaszkę i gotować 5 minut cały czas mieszając. Dodać rozrobione żółtko. Białko ubić na pianę, luźno wmieszać. Rabarbar i kaszkę nakładać porcjami. Dekorować kawałkami rabarbaru.

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal

Ciasto rabarbarowo-kokosowe

Składniki na 16 kawałków:

- 350 g rabarbaru,
- 250 g + łyżka mąki,
- 150 g masła,
- 100 g cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- 75 g wiórków kokosowych,
- 3 łyżki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek mleka,
- 250 g cukru pudru,
- białko z 1 jajka,
- czerwony barwnik spożywczy,
- 3-4 łyżki płatkow kokosowych,
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na ok. 2 cm kawałki i zmieszać z łyżką mąki. Masło, cukier, cukier waniliowy ubić na puszysta masę, kolejno dodać 4 jajka. Wmieszać 250 g mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do masy z masła.

Wmieszać rabarbar. Ciasto umieścić w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie. Piec w temp. 175 st. C ok 60 minut. Zostawić w formie na 10 minut następnie wybić i odstawić do ostygnięcia. Cukier puder, 1-2 łyżki wody, białko i kilka kropel barwnika spożywczego ubić za pomocą robota kuchennego. Ciasto polać lukrem, posypać płatkami kokosowymi.

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal

Ciasto rabarbarowe

Składniki:

- 300 ml mleka,
- 100 g mąki,
- 200 g cukru,
- 5 jaj,
- 500 g rabarbaru,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 200 ml soku z czerwonej porzeczki,
- opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie:

Mleko zagotować, zdjąć z ognia, za pomocą robota kuchennego stopniowo wmieszać mąkę. Dodać 100 g cukru. Naczynie ponownie ustawić na słabym ogniu i ogrzewać ciągle mieszając, dopóki na ściankach nie powstanie biała warstwa. Ciasto przełożyć do miski i nieco ostudzić. Jajka rozdzielić i żółtka kolejno dodawać do ciasta. Białka ubić na pianę i stopniowo wmieszać. Okrągłą formę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzeg natłuścić. Wlać ciasto i piec w temp. 200 st. C przez 45-50 minut.

Budyń rozrobić w 4 łyżkach soku z porzeczki. Rabarbar pokroić na kawałki i zagotować w 200 ml wody wraz z pozostałym cukrem, skórką z cytryny i sokiem z porzeczki. Gotować 3-5 minut na słabym ogniu. Zdjąć z ognia wmieszać rozrobiony budyń. Gotować delikatnie mieszając. Ostudzić i nałożyć na ciasto. Wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.

Torciki rabarbarowe z lodami waniliowymi

Składniki na 4 porcje:

- opakowanie ciasta francuskiego (Więcej przepisów na dania z gotowego ciasta francuskiego),
- łyżka śmietany,
- 250 ml + 4 łyżki soku jabłkowego,
- 3 łyżki czerwonego kisielu w proszku (do gotowania),
- 60 g cukru,
- 200 g mrożonego rabarbaru,
- 4 gałki lodów waniliowych,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Natłuścić 4 wgłębienia w foremce do muffinek. Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kwadraty (10x 10 cm) i umieścić je w zagłębieniach. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Ciasto skropić śmietaną i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 10 minut.

Zagotować 250 ml soku jabłkowego. Kisiel w proszku rozrobić z 4 łyżkami zimnego soku jabłkowego i wmieszać do gotującego się soku. Dodać kawałki rabarbaru, gotować 5 minut i ostudzić. Zimny kisiel nakładać na uformowane ciasto francuskie, dodawać po gałce lodów waniliowych.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1370 kJ/327 kcal

Jeżeli znasz fajny przepis na danie z rabarbarem i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas