Najlepsze słodkości z rabarbarem
Ciasta, muffinki, desery - sprawdź jakie pyszności możesz przygotować tej wiosny.

Szybkie ciasto rabarbarowo-bananowe
Składniki na 12 kawałków:
- 350 g rabarbaru,- 1 łyżka+150 g cukru,- 150 g twarożku,- 6 łyżek mleka,- 6 łyżek oleju,- opakowanie cukru waniliowego,- szczypta soli,- 300 g mąki,- opakowanie proszku do pieczenia,- 2-3 banany,- 250 g śmietany,- 4 jajka,- cukier puder,Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, zmieszać z łyżką cukru, odstawić. Twarożek, mleko, olej, 75 g cukru, cukier waniliowy i sól wyrobić za pomocą robota kuchennego. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połowę z tego dodać do masy serowej. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, najpierw wyrabiając robotem, później ręcznie. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 26 cm, i umieścić w natłuszczonej okrągłej formie. Do rabarbaru dodać banany pokrojone w plasterki o grubości 0,5 - 1 cm, wymieszać, nałożyć na ciasto. Śmietanę wymieszać z 75 g cukru i jajkami i wylać na owoce. Ciasto wstawić do rozgrzanego (200 st. C) piekarnika na 40 minut. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Doskonale smakuje z bita śmietaną.
Czas przygotowania: 45 minutJedna porcja zawiera 1260 kJ/301 kcal
Składniki
Rabarbarowe muffinki z białą czekoladą
Składniki na 12 sztuk:
- 300 g rabarbaru,- 100 g białej czekolady,- 350 g mąki,- opakowanie proszku do pieczenia,- szczypta soli,- 75 g cukru,- 2 jajka,- 200 ml mleka,- 100 ml oleju
Przygotowanie:
Z czekolady ściąć trochę wiórków do dekoracji. Resztę czekolady pokruszyć i zmieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Jajka zmieszać z mlekiem i - wraz z olejem - dodać do mąki. Szybko wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto i delikatnie wmieszać pokrojony na kawałki rabarbar. Papierowe foremki umieścić w formie do muffin. Łyżką rozdzielić ciasto. Piec w temp. 175 st. 25 -35 minut. Wyjąć i po 10 minutach uwolnić z formy. Dekorować wiórkami z czekolady.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal
Składniki
Deser z rabarbaru
Składniki na 4 porcje:
- 500 g rabarbaru,- 20 g imbiru,- 75 g +3 łyżki cukru,- 2 łyżki likieru pomarańczowego,- sok z 1 dużej pomarańczy,- 1 jajko,- 1/2 l mleka,- 1 łyżka soku z cytryny,- 50 g semoliny lub kaszy manny
Przygotowanie:
Pokrojony w drobną kostkę imbir, 75 g cukru, likier i sok pomarańczowy zagrzać. Dodać pokrojony w kawałki rabarbar, gotować 3-5 minut. Ostudzić. Jajko rozdzielić. Żółtko zmieszać z 3 łyżkami mleka.
Pozostałe mleko zagotować, dodać 3 łyżki cukru i skok z cytryny. Wsypać kaszkę i gotować 5 minut cały czas mieszając. Dodać rozrobione żółtko. Białko ubić na pianę, luźno wmieszać. Rabarbar i kaszkę nakładać porcjami. Dekorować kawałkami rabarbaru.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal
Składniki
Ciasto rabarbarowo-kokosowe
Składniki na 16 kawałków:
- 350 g rabarbaru,- 250 g + łyżka mąki,- 150 g masła,- 100 g cukru,- opakowanie cukru waniliowego,- 4 jajka,- 75 g wiórków kokosowych,- 3 łyżki proszku do pieczenia,- 6 łyżek mleka,- 250 g cukru pudru,- białko z 1 jajka,- czerwony barwnik spożywczy,- 3-4 łyżki płatkow kokosowych,- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Rabarbar pokroić na ok. 2 cm kawałki i zmieszać z łyżką mąki. Masło, cukier, cukier waniliowy ubić na puszysta masę, kolejno dodać 4 jajka. Wmieszać 250 g mąki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do masy z masła.
Wmieszać rabarbar. Ciasto umieścić w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie. Piec w temp. 175 st. C ok 60 minut. Zostawić w formie na 10 minut następnie wybić i odstawić do ostygnięcia. Cukier puder, 1-2 łyżki wody, białko i kilka kropel barwnika spożywczego ubić za pomocą robota kuchennego. Ciasto polać lukrem, posypać płatkami kokosowymi.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal
Składniki
Ciasto rabarbarowe
Składniki:
- 300 ml mleka,- 100 g mąki,- 200 g cukru,- 5 jaj,- 500 g rabarbaru,- skórka starta z 1 cytryny,- 200 ml soku z czerwonej porzeczki,- opakowanie budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Mleko zagotować, zdjąć z ognia, za pomocą robota kuchennego stopniowo wmieszać mąkę. Dodać 100 g cukru. Naczynie ponownie ustawić na słabym ogniu i ogrzewać ciągle mieszając, dopóki na ściankach nie powstanie biała warstwa. Ciasto przełożyć do miski i nieco ostudzić. Jajka rozdzielić i żółtka kolejno dodawać do ciasta. Białka ubić na pianę i stopniowo wmieszać. Okrągłą formę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzeg natłuścić. Wlać ciasto i piec w temp. 200 st. C przez 45-50 minut.
Budyń rozrobić w 4 łyżkach soku z porzeczki. Rabarbar pokroić na kawałki i zagotować w 200 ml wody wraz z pozostałym cukrem, skórką z cytryny i sokiem z porzeczki. Gotować 3-5 minut na słabym ogniu. Zdjąć z ognia wmieszać rozrobiony budyń. Gotować delikatnie mieszając. Ostudzić i nałożyć na ciasto. Wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.
Składniki
Torciki rabarbarowe z lodami waniliowymi
Składniki na 4 porcje:
- opakowanie ciasta francuskiego (Więcej przepisów na dania z gotowego ciasta francuskiego), - łyżka śmietany,- 250 ml + 4 łyżki soku jabłkowego,- 3 łyżki czerwonego kisielu w proszku (do gotowania),- 60 g cukru,- 200 g mrożonego rabarbaru,- 4 gałki lodów waniliowych,- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Natłuścić 4 wgłębienia w foremce do muffinek. Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kwadraty (10x 10 cm) i umieścić je w zagłębieniach. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Ciasto skropić śmietaną i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 10 minut.
Zagotować 250 ml soku jabłkowego. Kisiel w proszku rozrobić z 4 łyżkami zimnego soku jabłkowego i wmieszać do gotującego się soku. Dodać kawałki rabarbaru, gotować 5 minut i ostudzić. Zimny kisiel nakładać na uformowane ciasto francuskie, dodawać po gałce lodów waniliowych.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1370 kJ/327 kcal
Jeżeli znasz fajny przepis na danie z rabarbarem i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!