Reklama

Reklama

Najlepszy na jesień

Kapuśniak z kiszonej kapusty to rewelacyjne danie na jesienne i zimowe chłody.

Składniki

Na 6 porcji:

  • 30 dag kwaszonej kapusty
  • włoszczyzna
  • cebula, 
  • 4 ziemniaki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • świeży i suszony majeranek
  • sól

Reklama



Przygotowanie


Kwaszoną kapustę przełóż na deskę i bez odciskania soku pokrój na kawałeczki. Posiekaną kapustę przełóż do większego garnka. Zalej około 1 i 1/2 litra zimnej wody, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wlej łyżkę oleju. Wszystkie składniki wymieszaj, zagotuj, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 40-60 minut.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie (8-10 minut). Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Por oczyść, natnij wzdłuż, umyj, potnij w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Przygotowane warzywa włóż do gotującej się kapusty, zamieszaj, gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie do garnka wrzuć podgotowane ziemniaki. Wymieszaj i gotuj już tylko 10 minut.

Boczek pokrój w kostkę. Na patelni mocno rozgrzej olej, wrzuć boczek, wysmaż go na chrupko. Oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Rozprowadź 3 łyżkami zupy i wlej do garnka. Dodaj roztarty ząbek czosnku. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotową zupę rozlej do kokilek. Udekoruj świeżym majerankiem lub natką.

Dowiedz się więcej na temat: kapuśniak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje