Najlepszy na jesień
Kapuśniak z kiszonej kapusty to rewelacyjne danie na jesienne i zimowe chłody.
Składniki
Na 6 porcji:
- 30 dag kwaszonej kapusty
- włoszczyzna
- cebula,
- 4 ziemniaki
- 10 dag wędzonego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 2-3 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- ziarenka czarnego pieprzu
- świeży i suszony majeranek
- sól
Przygotowanie
Kwaszoną kapustę przełóż na deskę i bez odciskania soku pokrój na kawałeczki. Posiekaną kapustę przełóż do większego garnka. Zalej około 1 i 1/2 litra zimnej wody, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wlej łyżkę oleju. Wszystkie składniki wymieszaj, zagotuj, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 40-60 minut.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie (8-10 minut). Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Por oczyść, natnij wzdłuż, umyj, potnij w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Przygotowane warzywa włóż do gotującej się kapusty, zamieszaj, gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie do garnka wrzuć podgotowane ziemniaki. Wymieszaj i gotuj już tylko 10 minut.
Boczek pokrój w kostkę. Na patelni mocno rozgrzej olej, wrzuć boczek, wysmaż go na chrupko. Oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Rozprowadź 3 łyżkami zupy i wlej do garnka. Dodaj roztarty ząbek czosnku. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotową zupę rozlej do kokilek. Udekoruj świeżym majerankiem lub natką.