Najzdrowsze ryby. Włącz je do codziennej diety

article cover

Najzdrowsze ryby. Włącz je do codziennej diety

Halibut nie gości zbyt często na polskich stołach – a szkoda. To ryba o dość charakterystycznym smaku, zawierająca sporo łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak inne ryby, bogata jest w potas, selen, magnez i witaminy z grupy B. Niektórych z pewnością ucieszy fakt, że zawiera niewiele ości.
Halibut nie gości zbyt często na polskich stołach – a szkoda. To ryba o dość charakterystycznym smaku, zawierająca sporo łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak inne ryby, bogata jest w potas, selen, magnez i witaminy z grupy B. Niektórych z pewnością ucieszy fakt, że zawiera niewiele ości. 123RF/PICSEL
Pstrąg to chuda ryba zaliczana słodkowodnych. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka, fosforu, żelaza, wapnia, potasu, selenu i magnezu.
Pstrąg to chuda ryba zaliczana słodkowodnych. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka, fosforu, żelaza, wapnia, potasu, selenu i magnezu. 123RF/PICSEL
O śledziach często przypominamy sobie tylko w okolicach Bożego Narodzenia. Nie wszystkim smakują, jednak należy pamiętać, że to wszystko kwestia przyrządzenia. Najlepszy są te gotowane na parze lub pieczone. Śledzie są dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E i z grupy B, oraz fosforu, miedzi, cynku, selenu, żelaza i jodu.
O śledziach często przypominamy sobie tylko w okolicach Bożego Narodzenia. Nie wszystkim smakują, jednak należy pamiętać, że to wszystko kwestia przyrządzenia. Najlepszy są te gotowane na parze lub pieczone. Śledzie są dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E i z grupy B, oraz fosforu, miedzi, cynku, selenu, żelaza i jodu.123RF/PICSEL
Łosoś również obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, regulują poziom cholesterolu we krwi, łagodzą bóle stawów i opóźniają procesy starzenia. W łososiu znajdziemy też witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, potas i cynk.
Łosoś również obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, regulują poziom cholesterolu we krwi, łagodzą bóle stawów i opóźniają procesy starzenia. W łososiu znajdziemy też witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, potas i cynk. 123RF/PICSEL
Dorsz to ryba tłusta, bogata w krasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Znajdziemy w nim selen, fosfor, jod, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Dorsza najczęściej można kupić w postaci mrożonych filetów, a podczas wyboru warto zwrócić uwagę na jego wygląd. Duża ilość lodu świadczy niekorzystnie o jakości ryby.
Dorsz to ryba tłusta, bogata w krasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Znajdziemy w nim selen, fosfor, jod, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Dorsza najczęściej można kupić w postaci mrożonych filetów, a podczas wyboru warto zwrócić uwagę na jego wygląd. Duża ilość lodu świadczy niekorzystnie o jakości ryby.
Sardynki są w Polsce mało popularne, jednak w tych niepozornych rybkach kryje się mnóstwo dobrocennych składników - przede wszystkim kwasów omega-3. Warto wybierać sardynki w sosie własnym. Sardynki to doskonałe źródło witaminy D i ubichinolu, który reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także bogactwo wapnia.
Sardynki są w Polsce mało popularne, jednak w tych niepozornych rybkach kryje się mnóstwo dobrocennych składników - przede wszystkim kwasów omega-3. Warto wybierać sardynki w sosie własnym. Sardynki to doskonałe źródło witaminy D i ubichinolu, który reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także bogactwo wapnia.
Tuńczyk jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego chętnie sięgają po niego osoby aktywne. Mięso z tej ryby ma tendencję do kumulowania rtęci, dlatego nie zaleca się spożywać więcej aniżeli puszkę tygodniowo. Ponadto, tuńczyk jest bogaty w potas, który pomaga regulować ciśnienie. Zawiera witaminę PP, która dba o odpowiedni poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wpływa również korzystnie na stan skóry, jest bogaty w wapń, żelazo, fosfor, witaminę D i B12.
Tuńczyk jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego chętnie sięgają po niego osoby aktywne. Mięso z tej ryby ma tendencję do kumulowania rtęci, dlatego nie zaleca się spożywać więcej aniżeli puszkę tygodniowo. Ponadto, tuńczyk jest bogaty w potas, który pomaga regulować ciśnienie. Zawiera witaminę PP, która dba o odpowiedni poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wpływa również korzystnie na stan skóry, jest bogaty w wapń, żelazo, fosfor, witaminę D i B12.
Makrela bogata jest w witaminy A, D, E i z grupy B, a także w wapń, fosfor, cynk, miedź, jod i selen. Składniki odżywcze zawarte w tejże rybie poprawiają stan skóry, opóźniają powstawanie zmarszczek, wzmacniają układ kostny, korzystnie wpływają na pracę serca i działają przeciwbakteryjnie. Makrela jest też cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają nieoceniony wpływ na zdrowie człowieka.
Makrela bogata jest w witaminy A, D, E i z grupy B, a także w wapń, fosfor, cynk, miedź, jod i selen. Składniki odżywcze zawarte w tejże rybie poprawiają stan skóry, opóźniają powstawanie zmarszczek, wzmacniają układ kostny, korzystnie wpływają na pracę serca i działają przeciwbakteryjnie. Makrela jest też cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które mają nieoceniony wpływ na zdrowie człowieka.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?