Najzdrowsze ryby. Włącz je do codziennej diety

Ryby często traktowane są w codziennej diecie po macoszemu. Dużo częściej sięgamy po drób czy wieprzowinę, a ryby jemy zwykle sporadycznie. Warto to zmienić, gdyż mięso ryb jest zdrowsze, a ponadto zawiera bogactwo cennych substancji odżywczych. Poznaj osiem gatunków ryb, które powinny zagościć w codziennym jadłospisie.

article cover

Najzdrowsze ryby. Włącz je do codziennej diety

Halibut nie gości zbyt często na polskich stołach – a szkoda. To ryba o dość charakterystycznym smaku, zawierająca sporo łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak inne ryby, bogata jest w potas, selen, magnez i witaminy z grupy B. Niektórych z pewnością ucieszy fakt, że zawiera niewiele ości.
Pstrąg to chuda ryba zaliczana słodkowodnych. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka, fosforu, żelaza, wapnia, potasu, selenu i magnezu.
O śledziach często przypominamy sobie tylko w okolicach Bożego Narodzenia. Nie wszystkim smakują, jednak należy pamiętać, że to wszystko kwestia przyrządzenia. Najlepszy są te gotowane na parze lub pieczone. Śledzie są dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E i z grupy B, oraz fosforu, miedzi, cynku, selenu, żelaza i jodu.
Łosoś również obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, regulują poziom cholesterolu we krwi, łagodzą bóle stawów i opóźniają procesy starzenia. W łososiu znajdziemy też witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, potas i cynk.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas