Naleśniki a La Gundel

Wyjątkowy smak.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 20 dag mąki,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- sól,
- olej do smażenia,
Na masę orzechową:
- 10 dag orzechów włoskich,
- 3-4 łyżki migdałów,
- 2 łyżki rodzynek,
- 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 7 łyżek cukru pudru,
-- 2-3 łyżki dżemu morelowego,
- 2 łyżki słodkiej śmietanki,
- 50 ml rumu,
Na sos czekoladowy:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 szklanka mleka,
- 2 żółtka,

- po 2 łyżki cukru i spirytusu

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej do miseczki. Wsyp szczyptę soli. Wbij jajka. Wlewając mleko wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na około 30 minut. Przed smażeniem ciasto ponownie zamieszaj.
2. Rozgrzaną patelnię smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta. Równomiernie rozprowadzaj je po całej powierzchni patelni. Smaż na złoty kolor. Naleśniki zsuwaj na odwrócony do góry dnem talerz.
3. Orzechy i migdały drobno posiekaj. Utrzyj z dżemem, śmietanką i cukrem pudrem. Do masy dodaj uprzednio namoczone i osączone rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz rum.
4. Naleśniki posmaruj farszem. Zwiń. Czekoladę stop. Połącz z mlekiem i cukrem. Mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Sosem polej naleśniki. Skrop spirytusem, zapal i podawaj.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas