Naleśniki jabłkowe z kremem waniliowo-śmietankowym
Słodka kolacja.
- 3 jabłka
- 30 g masła
- 3 jajka
- 60 g ++ 3 łyżki cukru
- 425 ml mleka
- 350 ml mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 100g śmietany
- 250 g twarożku
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu Przygotowanie:
Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, a resztę pokroić w plasterki. Masło roztopić . jajka ubić z 60 g cukru. Dodać masło i 375 ml mleka. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać i dodać do ciasta. Na sklarowanym maśle smażyć plastry jabłek z obu stron, wlać ¼ ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. W ten sposób przygotować 3 kolejne naleśniki.
Śmietanę twarożek i 50 ml mleka wyrobić razem za pomocą robota kuchennego. Dodać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Pół łyżki cukru zmieszać z cynamonem, posypywać naleśniki. Podawać z kremem waniliowym.