Reklama

Reklama

Naleśniki na słodko

Umilą chłodne, jesienne popołudnie.

Kakaowe gryczanki

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • szczypta mielonego cynamonu lub kardamonu
  • olej

Składniki - dodatki

  • 2 dojrzałe twarde gruszki
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 10 dag gorzkiej czekolady np. z nutą pomarańczy
  • 2 łyżeczki śmietanki kremówki
  • czerwone porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszaj mąkę z kakao, ksylitolem i cynamonem. Mleko zmiksuj z jajkami i masłem. Mąkę z dodatkami wmieszaj do mleka i zmiksuj na gładkie ciasto, dodając masło. Odstaw na 30 minut. 

2. Rozgrzej suchą patelnię i posmaruj ją cieniutko olejem - tylko do smażenia pierwszego naleśnika. Smaż na rumiano z obu stron. Wlewaj małe porcje ciasta i tak samo smaż kolejne placki. 

3. Dodatki: gruszki umyj, obierz. Pokrój w plasterki, skrop sokiem z pomarańczy (nie ściemnieją i lekko zmiękną). Czekoladę stop w kąpieli wodnej, połącz ze śmietanką. Na plackach ułóż gruszki, zwiń. Udekoruj sosem i porzeczkami.

Reklama


Makowczyki z serem

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 7 łyżek zmielonego suchego maku
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 3 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 20 dag owoców leśnych
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub 1-2 łyżki cukru żelującego

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z makiem i solą. Mleko połącz z wodą, zmiksuj z jajkami i ostudzonym masłem. Partiami domieszaj mąkę z dodatkami. Odstaw na 20 minut. 

2. Owoce opłucz i osusz. Włóż do rondelka, dolej sok, podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Powstały sok zlej do kubka, a do owoców dosyp cukier. Duś na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Serek mascarpone zmiksuj z 2 łyżkami soku. 

3. Patelnię rozgrzej, cienko smaruj olejem i smaż naleśniki. Trzymaj je pod przykryciem, by nie ostygły. Posmaruj serkiem, złóż, podaj z ciepłym sosem owocowym. 

Waniliowce z kremem jogurtowym

Składniki

  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 30 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. mleka 2% lub mleka roślinnego, np. migdałowego
  • 5 dag stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki - nadzienie

  • 30 dag borówek amerykańskich lub jagód
  • 1 i 1/2 szkl. schłodzonego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru, najlepiej z ksylitolu

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko z proszkiem i solą. Serki zmiksuj z jajkami, mlekiem i stopionym, dobrze przestudzonym masłem. Wsypuj po porcji mąki i miksuj do połączenia się składników. Odstaw na przynajmniej 20 minut. 

2. Nadzienie: jogurt wylej na gęste sitko lub na podwójnie złożoną gazę umieszczoną nad miską. Osącz go i ubij z cukrem pudrem. Borówki umyj i osusz. Odłóż kilka owoców do dekoracji, a resztę wymieszaj delikatnie z kremem jogurtowym. 

3. Patelnię dobrze rozgrzej. Wylewaj porcje ciasta i smaż z obu stron, aż zrobi się lekko złociste. Jeszcze ciepłe placki posmaruj przygotowanym nadzieniem i trzymaj w cieple - pod pokrywką lub w nagrzanym, ale wyłączonym piekarniku. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje