Reklama

Reklama

Naleśniki na słodko

Umilą chłodne, jesienne popołudnie.

Kakaowe gryczanki

Składniki

  • 3/4 szkl. mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • szczypta mielonego cynamonu lub kardamonu
  • olej

Składniki - dodatki

  • 2 dojrzałe twarde gruszki
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 10 dag gorzkiej czekolady np. z nutą pomarańczy
  • 2 łyżeczki śmietanki kremówki
  • czerwone porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszaj mąkę z kakao, ksylitolem i cynamonem. Mleko zmiksuj z jajkami i masłem. Mąkę z dodatkami wmieszaj do mleka i zmiksuj na gładkie ciasto, dodając masło. Odstaw na 30 minut. 

2. Rozgrzej suchą patelnię i posmaruj ją cieniutko olejem - tylko do smażenia pierwszego naleśnika. Smaż na rumiano z obu stron. Wlewaj małe porcje ciasta i tak samo smaż kolejne placki. 

3. Dodatki: gruszki umyj, obierz. Pokrój w plasterki, skrop sokiem z pomarańczy (nie ściemnieją i lekko zmiękną). Czekoladę stop w kąpieli wodnej, połącz ze śmietanką. Na plackach ułóż gruszki, zwiń. Udekoruj sosem i porzeczkami.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje