Naleśniki pełne leśnych rozmaitości

Ciasto: 25 dag mąki, 2 szkl. mleka, 2 jajka, łyżka oleju, sól; Nadzienie: 40 dag różnych owoców (jeżyn, malin, jagód) + ew. czerwonych porzeczek, listki mięty lub melisy do dekoracji, cukier puder do posypania dania, olej do smażenia.

Przygotuj wszystkie owoce - przebierz jagody, maliny, jeżyny i ewentualnie porzeczki. Umyj je i jeśli trzeba, oszypułkuj.

Reklama

Wszystkie składniki ciasta: mąkę, mleko, jajka, olej i szczyptę soli dokładnie wymieszaj łyżką w dużym naczyniu lub zmiksuj, tak, by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Na mocno rozgrzanym oleju (na niewielkiej ilości), na sporej patelni, usmaż naleśniki (powinny być dość duże). Następnie na każdy z nich nałóż po porcji osuszonych owoców i posyp je lekko cukrem pudrem (ilość - według upodobań). Następnie naleśniki pozwijaj, ubierz listkami mięty lub melisy oraz owocami. Możesz dodatkowo posypać je na wierzchu cukrem pudrem i serwować ze śmietaną.

Dowiedz się więcej na temat: naleśniki | owoce | przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje