Naleśniki szpinakowe z kaszą gryczaną i twarogiem
"Olej lniany– tłoczony na zimno charakteryzuje się „złotą proporcją” kwasów omega-3 do omega-6, czyli 2,5: 1, najkorzystniejszą dla zdrowia. Kwasy te wzmacniają układ immunologiczny dziecka, wpływają na jego rozwój intelektualny, zdolność koncentracji i wydolność umysłową. Ponadto pozytywnie działa na wzrok rozpuszczona w nich witamina E." - pisze w książce "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży" M. Makarowska. Oto jeden z jej przepisów.
Składniki:
- szklanka mąki owsianej,
- 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego szpinaku,
- jajko,
- 1/2 szklaki mleka,
- 1/2 torebki kaszy gryczanej,
- 50 g sera twarogowego półtłustego,
- 1/4 szklaki wody gazowanej,
- łyżka oleju lnianego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 1 cebula,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Białko jajka ubij na pianę, dodaj mąkę, mleko, wodę, szpinak, szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Smaż na oleju rzepakowym cienkie naleśniki. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odsącz.
Dodaj łyżkę oleju lnianego, natkę pietruszki i pokruszony twaróg oraz ewentualnie przesmażoną cebulkę. Masę dokładnie wymieszaj. Na każdy naleśnik nałóż dwie łyżki farszu i składaj w trójkąty.