Naleśniki warzywne
Bo naleśniki można przyrządzać nie tylko na słodko.
Składniki:
- 6 naleśników
- 4 kalarepki
- łyżeczka uniwersalnej przyprawy, np. kucharka
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- bazylia
- sól, pieprz
- natka łodygi selera
- 2 listki pora
- 2 łyżki oleju
- łyżka szczypiorku
- koperek
- bazylia
Przygotowanie:
1. Kalarepki obierz, pokrój na niezbyt drobne paski. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj łyżeczkę przyprawy, gotuj ok. 10 min.
2. Pomidory umyj, pokrój. Listki pora i natkę selera umyj, posiekaj. Wodę z kalarepek odcedź. Do kalarepek dodaj olej, pomidory, natkę selera i listki pora.
Posyp bazylią, przypraw do smaku solą i pieprzem. Smaż, mieszając 5-7 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i posiekany szczypiorek, wymieszaj, przypraw.
3. Naleśniki (możesz je podgrzać w piekarniku) nadziewaj farszem warzywnym, złóż na pół. Posyp koperkiem i bazylią.