Naleśniki wytrawne
Ta potrawa kojarzy nam się głównie z deserem. Ale nic bardziej mylnego! Z tego cieniutkiego placka można zrobić naprawdę mnóstwo dań, które będą smakowały domownikom.
Razowe z grzybami
Składniki na 4 sztuki:
Ciasto:
- 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1,5 szklanki mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- łyżka oleju
- oregano
- słodka czerwona papryka
- szczypta papryki chilli
- szczypta soli
- olej
- pieprz
- sól
Farsz:
- 10 dag boczniaków
- 15 dag pieczarek
- 2 cebule
- 20 dag
- sera pleśniowego blue
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- natka pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
- liście sałaty pomidory
1. Składniki na ciasto zmiksuj. Smaż placki na tłuszczu. Boczniaki umyj, pokrój w cząstki, pieczarki obierz, umyj, większe pokrój w cząstki. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzej olej, smaż cebulę, pieczarki i boczniaki. Dodaj pokrojony w drobną kostkę ser, śmietanę, jogurt, gałkę, sól i pieprz. Duś. Do naleśników nakładaj pieczarki z sosem, zawijaj. Podawaj z natką, sałatą, pomidorami.
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Zapiekane ślimaczki ze śliwką i szpinakiem
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- szklanka mąki pszennej
- 2 jajka olej sól
Farsz:
- 12 plastrów boczku
- 15 dag tartego parmezanu
- suszone śliwki
- 20 dag szpinaku
- ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
Sos:
- łyżka masła
- kilka łyżek mąki
- szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 30 dag sera gouda
- sól
- pieprz
1. Składniki na ciasto zmiksuj. Na małej patelni usmaż naleśniki. W rondelku rozgrzej olej, dodaj szpinak, ząbek czosnku, sól, pieprz i starty parmezan. Na naleśnikach układaj śliwkę, plastry boczku i szpinak, zwijaj w rulony, odkrój końce. Naleśniki pokrój w równe części, układaj w naczyniu żaroodpornym.
2. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj mąkę, smaż chwilę. Wlej mleko, gotuj, mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj gałkę, sól, pieprz i 2 łyżki startego sera. Wymieszaj, sosem zalej zapiekankę, posyp pozostałym startym serem. Piecz kwadrans w 180°C.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Szpinakowe z mięsem i warzywami
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
- szklanka mleka
- niepełna szklanka mąki pszennej
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- łyżka oleju
- 2 jajka
- granulowany czosnek
- olej
- sól
- pieprz
Farsz:
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
- cebula
- cukinia
- papryka czerwona
- zioła prowansalskie
- olej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
1. Szpinak rozmroź, przypraw, wymieszaj. Mleko, mąkę, jajka, olej i sól dokładnie wymieszaj mikserem, dodaj szpinak, wymieszaj. Smaż placki.
2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij. Dodaj mięso, smaż 15 minut. Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną cukinię i paprykę. Dodaj do mięsa, wymieszaj, przypraw. Naleśniki nadziewaj farszem, posyp natką.
Czas przygotowania: ok. 50 minut