Reklama

Reklama

Naleśniki wytrawne

Ta potrawa kojarzy nam się głównie z deserem. Ale nic bardziej mylnego! Z tego cieniutkiego placka można zrobić naprawdę mnóstwo dań, które będą smakowały domownikom.

Razowe z grzybami

Składniki na 4 sztuki:

Reklama

Ciasto:

  • 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • łyżka oleju
  • oregano
  • słodka czerwona papryka
  • szczypta papryki chilli
  • szczypta soli
  • olej
  • pieprz
  • sól

Farsz:

  • 10 dag boczniaków
  • 15 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 20 dag
  • sera pleśniowego blue
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • liście sałaty pomidory

1. Składniki na ciasto zmiksuj. Smaż placki na tłuszczu. Boczniaki umyj, pokrój w cząstki, pieczarki obierz, umyj, większe pokrój w cząstki. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.

2. Na patelni rozgrzej olej, smaż cebulę, pieczarki i boczniaki. Dodaj pokrojony w drobną kostkę ser, śmietanę, jogurt, gałkę, sól i pieprz. Duś. Do naleśników nakładaj pieczarki z sosem, zawijaj. Podawaj z natką, sałatą, pomidorami.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Zapiekane ślimaczki ze śliwką i szpinakiem

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  •  szklanka mąki pszennej
  •  2 jajka olej sól

Farsz:

  • 12 plastrów boczku
  • 15 dag tartego parmezanu
  • suszone śliwki
  • 20 dag szpinaku
  • ząbek czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • łyżka masła
  • kilka łyżek mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 30 dag sera gouda
  • sól
  • pieprz

1. Składniki na ciasto zmiksuj. Na małej patelni usmaż naleśniki. W rondelku rozgrzej olej, dodaj szpinak, ząbek czosnku, sól, pieprz i starty parmezan. Na naleśnikach układaj śliwkę, plastry boczku i szpinak, zwijaj w rulony, odkrój końce. Naleśniki pokrój w równe części, układaj w naczyniu żaroodpornym.

2. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj mąkę, smaż chwilę. Wlej mleko, gotuj, mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj gałkę, sól, pieprz i 2 łyżki startego sera. Wymieszaj, sosem zalej zapiekankę, posyp pozostałym startym serem. Piecz kwadrans w 180°C.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Szpinakowe z mięsem i warzywami

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

  • szklanka mleka
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • pół opakowania mrożonego szpinaku
  • łyżka oleju
  • 2 jajka
  • granulowany czosnek
  • olej
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • cebula
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

1. Szpinak rozmroź, przypraw, wymieszaj. Mleko, mąkę, jajka, olej i sól dokładnie wymieszaj mikserem, dodaj szpinak, wymieszaj. Smaż placki.

2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij. Dodaj mięso, smaż 15 minut. Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną cukinię i paprykę. Dodaj do mięsa, wymieszaj, przypraw. Naleśniki nadziewaj farszem, posyp natką.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje