Naleśniki z białym serem
Naleśniki z białym serem to niemal klasyka gatunku. Uwielbiają je nie tylko dzieci! Można je serwować od rana do wieczora: na śniadanie, obiad na słodko, deser lub kolację.
Sposób przygotowania:
1. Na ciasto zmiksuj mąkę z mlekiem, jajkiem, wodą gazowaną i szczyptą soli. Odstaw na 15-20 minut.
2. Biały ser przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce (możesz też użyć gotowego mielonego sera z wiaderka). Rodzynki opłucz, zalej wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Ser zmiksuj z 1-2 łyżkami śmietany oraz cukrem pudrem do smaku. Dodaj osączone rodzynki, wymieszaj.
3. Pozostałą śmietanę utrzyj z kilkoma łyżkami cukru pudru. Umieść w miseczce. Rozgrzaną patelnię posmaruj odrobiną oleju. Partiami smaż cienkie naleśniki. Rozłóż na nich masę serową z rodzynkami, zroluj. Podawaj na stół razem ze śmietaną.