Reklama

Reklama

Naleśniki z białym serem

Naleśniki z białym serem to niemal klasyka gatunku. Uwielbiają je nie tylko dzieci! Można je serwować od rana do wieczora: na śniadanie, obiad na słodko, deser lub kolację.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • sól
  • 1 szklanka mleka
  • olej
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. wody gazowanej
  • 25 dag białego sera
  • cukier puder
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 200 ml gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

1. Na ciasto zmiksuj mąkę z mlekiem, jajkiem, wodą gazowaną i szczyptą soli. Odstaw na 15-20 minut. 

2. Biały ser przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce (możesz też użyć gotowego mielonego sera z wiaderka). Rodzynki opłucz, zalej wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Ser zmiksuj z 1-2 łyżkami śmietany oraz cukrem pudrem do smaku. Dodaj osączone rodzynki, wymieszaj. 

3. Pozostałą śmietanę utrzyj z kilkoma łyżkami cukru pudru. Umieść w miseczce. Rozgrzaną patelnię posmaruj odrobiną oleju. Partiami smaż cienkie naleśniki. Rozłóż na nich masę serową z rodzynkami, zroluj. Podawaj na stół razem ze śmietaną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje