Naleśniki z białym serem
Naleśniki z białym serem to niemal klasyka gatunku. Uwielbiają je nie tylko dzieci! Można je serwować od rana do wieczora: na śniadanie, obiad na słodko, deser lub kolację.

Składniki
- 1 szklanka mąki
- sól
- 1 szklanka mleka
- olej
- 1 jajko
- 1/3 szkl. wody gazowanej
- 25 dag białego sera
- cukier puder
- 2-3 łyżki rodzynek
- 200 ml gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Na ciasto zmiksuj mąkę z mlekiem, jajkiem, wodą gazowaną i szczyptą soli. Odstaw na 15-20 minut. 2. Biały ser przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce (możesz też użyć gotowego mielonego sera z wiaderka). Rodzynki opłucz, zalej wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Ser zmiksuj z 1-2 łyżkami śmietany oraz cukrem pudrem do smaku. Dodaj osączone rodzynki, wymieszaj. 3. Pozostałą śmietanę utrzyj z kilkoma łyżkami cukru pudru. Umieść w miseczce. Rozgrzaną patelnię posmaruj odrobiną oleju. Partiami smaż cienkie naleśniki. Rozłóż na nich masę serową z rodzynkami, zroluj. Podawaj na stół razem ze śmietaną.