Reklama

Reklama

Naleśniki z borówką amerykańską i syropem pomarańczowym

Autor: Poh Ying Yeow. Kuchnia: australijska. Liczba porcji: 4-5. Czas przygotowania: 20 minut (+czas gotowania). Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

Reklama

Syrop:
- skórka z 2 pomarańczy lub limonek
- 250 ml soku pomarańczowego lub 180 ml soku z limonki
- 175 g cukru pudru
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- 1 gwiazdka anyżu

Ciasto na naleśniki:
- 375 ml mleka
- 60 ml białego octu
- 2 jajka
- 2 łyżki stołowe naturalnego ekstraktu waniliowego (3 łyżki stołowe mielonego cynamonu, jeśli dodajemy banany)
- 3 łyżki stołowe stopionego masła
- 300 g mąki, przesianej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego
- 4 łyżki stołowe cukru pudru
- ½ łyżeczki soli
- kawałek (1 x 4 cm) niesolonego masła
- 1 filiżanka świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich lub 1 duży banan, obrany i pokrojony w cienkie plasterki

Krem angielski ze śmietaną:
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżka stołowa cukru pudru, przesianego

Sposób przygotowania:

Syrop: wymieszaj wszystkie składniki w małym rondelku i zagotuj. Zmniejsz gaz, gotuj na wolnym ogniu i mieszaj aż rozpuści się cukier. Odstaw z ognia, przykryj rondelek i pozwól składnikom się macerować.

Ciasto: wymieszaj w wysokim naczyniu mleko z octem. Dodaj jajka, wanilię i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. W średniej wielkości misce wymieszaj wszystkie suche składniki z masą jajeczną. Ubijaj trzepaczką aż masa będzie gładka.

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z powłoką, która zapobiega przywieraniu. Nakłuj masło widelcem i rozsmaruj je na powierzchni rozgrzanej patelni. Nabierz ciasto naleśnikowe łyżką stołową i wlej ½ filiżanki na patelnię. Na wierzchu ułóż w równych odstępach kilkanaście borówek amerykańskich lub plasterki banana. Naleśnik jest usmażony z jednej strony, kiedy wyrośnie na wysokość około 1 cm, jego brzegi będą ścięte, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Obróć naleśnik na drugą stronę i smaż aż jego kolor stanie się złoty.

Aby przygotować krem angielski, ubij śmietanę z wanilią i cukrem - na mniej lub bardziej sztywno - to już zależy od Ciebie.

Podawaj gorące naleśniki z odrobiną syropu lub z kremem angielskim z kwaśnej śmietany.

Wskazówka: jeśli wybrałeś owoce cytrusowe, gotuj je jak najkrócej. Wolny ogień wydobędzie z nich aromat, a owoce nie stracą swojego intensywnego i świeżego smaku. Obróbka termiczna cytrusów w wysokiej temperaturze sprawi, że ich konsystencja będzie przypominała zwartą marmoladę.

Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje