​Naleśniki z camembertem i gruszkami

Pyszne śniadanie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka
  • 2 małe gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 plastrów bekonu
  • 125 g sera camembert
  • 25 g sklarowanego masła
  • 4-6 łyżek borówek ze słoika

Przygotowanie:

1.       Jajka rozdzielić. Białka wstawić do lodówki. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jajka i mleko i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut.

2.       Gruszki wypestkować, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Plastry bekonu poprzekrawać na pół, ser pokroić na wąskie trójkąciki. Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy.

3.       1/6 sklarowanego masła roztopić na patelni. Ułożyć dwa plastry bekonu i 3-4 kawałki gruszki i smażyć 1 minutę,. Dodać 2 kawałki sera i 1/6 ciasta. Naleśnik smażyć ok. 3 minuty, a następnie obrócić przy pomocy pokrywki. Z drugiej strony również smażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni. W taki sam sposób usmażyć kolejne 5 naleśników. Podawać z borówkami.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas