Naleśniki z camembertem i gruszkami
Pyszne śniadanie.
- 4 jajka
- 200 g mąki
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 300 ml mleka
- 2 małe gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 plastrów bekonu
- 125 g sera camembert
- 25 g sklarowanego masła
- 4-6 łyżek borówek ze słoika
Przygotowanie:
1. Jajka rozdzielić. Białka wstawić do lodówki. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jajka i mleko i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut.
2. Gruszki wypestkować, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny. Plastry bekonu poprzekrawać na pół, ser pokroić na wąskie trójkąciki. Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy.
3. 1/6 sklarowanego masła roztopić na patelni. Ułożyć dwa plastry bekonu i 3-4 kawałki gruszki i smażyć 1 minutę,. Dodać 2 kawałki sera i 1/6 ciasta. Naleśnik smażyć ok. 3 minuty, a następnie obrócić przy pomocy pokrywki. Z drugiej strony również smażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni. W taki sam sposób usmażyć kolejne 5 naleśników. Podawać z borówkami.