Naleśniki z czekoladą
Dzieci uwielbiają naleśniki. W naszym przepisie podamy je tym razem z czekoladą. Spróbujcie koniecznie!
Te naleśniki zrobisz szybko i bez wysiłku. 123RF/PICSEL
Składniki:
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mleka krowiego (3,2 proc. tłuszczu)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1/3 czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki śmietany (18 proc. tłuszczu)
Umyte i sparzone wrzątkiem jajko wybij na spodek, weź pół i wymieszaj z mlekiem. Dodaj mąkę i szczyptę soli.
Smaż naleśniki z dwóch stron na złoty kolor, a potem odstaw, by nieco przestygły.
Śmietanę dopraw do smaku niewielką ilością cukru waniliowego. Posmaruj nią naleśniki i zwiń je w ruloniki.
Do rondelka włóż czekoladę i wlej odrobinę mleka. Na wolnym ogniu, przez cały czas mieszając, roztop czekoladę.
Płynnym przysmakiem polej naleśniki. Potrawę serwuj natychmiast, lekko ciepłą.