Reklama

Reklama

Naleśniki z mięsem mielonym, dynią i cukinią

Naleśniki są daniem, które można podawać zarówno na słono jak i na słodko. Te na wytrawnie z mięsem mielonym i warzywami są doskonałym pomysłem na obiad.

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 250 ml mleka
  • sól
  • listki mięty do smaku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • pieprz
  • 500 g dyni
  • 1 cukinia
  • 5 łyżek oleju
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • ¼ pęczka pietruszki

Jajka, mąkę, mleko i pół łyżeczki soli wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 15 minut. Jogurt wymieszać z pokrojonymi listkami mięty, doprawić kardamonem, solą i pieprzem.

Miąższ dyni i cukinię pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i wlać 1/8 ciasta. Naleśniki smażyć po 2 minuty z obu stron. Z pozostałego ciasta również usmażyć naleśniki..

Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Przesmażyć mięso mielone (5-8 minut), doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć dynię i paprykę przez  4-5 minut, dodać orzechy nerkowca, przykryć i na słabym ogniu trzymać jeszcze 5 minut. 

Reklama

Mięso i warzywa połączyć, dodać posiekaną pietruszkę i doprawić solą i pieprzem. Nadzienie nakładać na naleśniki, zwijać je i podawać z sosem miętowo-jogurtowym.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: naleśniki | mięso mielone | naleśniki wytrawne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje