Naleśniki z mięsem mielonym, dynią i cukinią
Naleśniki są daniem, które można podawać zarówno na słono jak i na słodko. Te na wytrawnie z mięsem mielonym i warzywami są doskonałym pomysłem na obiad.
Jajka, mąkę, mleko i pół łyżeczki soli wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 15 minut. Jogurt wymieszać z pokrojonymi listkami mięty, doprawić kardamonem, solą i pieprzem.
Miąższ dyni i cukinię pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i wlać 1/8 ciasta. Naleśniki smażyć po 2 minuty z obu stron. Z pozostałego ciasta również usmażyć naleśniki..
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Przesmażyć mięso mielone (5-8 minut), doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażyć dynię i paprykę przez 4-5 minut, dodać orzechy nerkowca, przykryć i na słabym ogniu trzymać jeszcze 5 minut.
Mięso i warzywa połączyć, dodać posiekaną pietruszkę i doprawić solą i pieprzem. Nadzienie nakładać na naleśniki, zwijać je i podawać z sosem miętowo-jogurtowym.