Naleśniki z młodą kapustą
Zrobisz je w 20 minut!
Składniki:
Farsz:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- kilka gałązek koperku
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- sól;
Ciasto:
- 2 płaskie szkl. mąki pszennej
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 220 ml mineralnej wody gazowanej
- trochę oleju do smażenia
- sól
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto zmiksuj na gładko. Do ciasta dodaj odrobinę soli i odstaw je pod przykryciem na 10 minut. Kapustę oczyść, opłucz, liście drobno poszatkuj. Włóż do garnka. Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do kapusty. Dołóż listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Posól do smaku. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości ok. 20 minut.
2. Mocno rozgrzej dużą patelnię. Cienko smaruj ją olejem. Potem wylewaj małe porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki. Koperek posiekaj. Masło rozgrzej, oprósz mąką, zasmaż. Kapustę wymieszaj z zasmażką oraz koperkiem. Ponownie zagotuj i ew. jeszcze raz posól do smaku. Wyjmij listek i ziele. Farsz nałóż na naleśniki. Zwiń je jak gołąbki.
3. Udekoruj natką. Od razu podawaj.