Naleśniki z pastą sezamową

Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

Pasta tahini smakuje świetnie z naleśnikami
Pasta tahini smakuje świetnie z naleśnikamimateriały prasowe

Naleśniki to popularna potrawa, która ma swoich miłośników praktycznie na całym świecie. Wynaleziono je już w czasach starożytnych, a obecnie najchętniej spożywane są w Chinach oraz Europie. Naleśniki najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami. Jeżeli jednak chcielibyśmy przygotować je nieco inaczej niż zawsze, wykorzystajmy pastę sezamową, która jest głównym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu.

Naleśniki z pastą sezamową i figami

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka fruktozy lub cukru
  • 2 świeże figi
  • 1 opakowanie tahiny np. marki Jasmeen
  • pół szklanki zimnej wody gazowanej
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kakao
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną, zimną wodę gazowaną oraz jedną łyżkę cukru lub fruktozy. Całość miksujemy i w trakcie dodajemy szczyptę soli, imbiru, cynamonu i kakao.

2. Powstałe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i miąższem wydrążonym z fig, a następnie zwijamy je w rulon. Na koniec dla smaku posypujemy cukrem pudrem.

Naleśniki orkiszowe z pastą sezamową na słodko

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych 
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie tahiny np. marki Jasmeen
  • odrobina oliwy  
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • szczypta imbiru
  • garść zmielonych orzechów włoskich
  • miód

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, wbijamy jajko, dodajemy mleko, otręby orkiszowe, zmielone orzechy włoskie, kilka kropel oliwy, szczyptę kurkumy, imbiru i soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni.

2. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i zawijamy. Na koniec polewamy je miodem i posypujemy orzechami włoskimi.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas