Naleśniki z pastą sezamową
Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.
Naleśniki to popularna potrawa, która ma swoich miłośników praktycznie na całym świecie. Wynaleziono je już w czasach starożytnych, a obecnie najchętniej spożywane są w Chinach oraz Europie. Naleśniki najlepiej smakują z ulubionymi dodatkami. Jeżeli jednak chcielibyśmy przygotować je nieco inaczej niż zawsze, wykorzystajmy pastę sezamową, która jest głównym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu.
Naleśniki z pastą sezamową i figami
Składniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka fruktozy lub cukru
- 2 świeże figi
- 1 opakowanie tahiny np. marki Jasmeen
- pół szklanki zimnej wody gazowanej
- szczypta soli
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta kakao
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną, zimną wodę gazowaną oraz jedną łyżkę cukru lub fruktozy. Całość miksujemy i w trakcie dodajemy szczyptę soli, imbiru, cynamonu i kakao.
2. Powstałe ciasto smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i miąższem wydrążonym z fig, a następnie zwijamy je w rulon. Na koniec dla smaku posypujemy cukrem pudrem.
Naleśniki orkiszowe z pastą sezamową na słodko
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki otrębów orkiszowych
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie tahiny np. marki Jasmeen
- odrobina oliwy
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- szczypta imbiru
- garść zmielonych orzechów włoskich
- miód
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, wbijamy jajko, dodajemy mleko, otręby orkiszowe, zmielone orzechy włoskie, kilka kropel oliwy, szczyptę kurkumy, imbiru i soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni.
2. Gotowe naleśniki smarujemy pastą sezamową i zawijamy. Na koniec polewamy je miodem i posypujemy orzechami włoskimi.