Naleśnikowa babka
Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają naleśniki. W naszym przepisie zrobimy z nich danie wyjątkowe.
Składniki na 6 porcji:
- 25 dag mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 2-3 jajka,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli,
- szczypta cukru
Na nadzienie:
- 1 kg twarogu,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka śmietany,
- 2 jajka,
- 1/4 kostki twardego masła,
- owoce do dekoracji (świeże lub z przetworów),
- cynamon
Przygotowanie:
1. Do wysokiej miski przesiej mąkę, dodaj mleko, jajka, sól i cukier. Wszystkie składniki zmiksuj i odstaw na 15-30 min.
2. Po tym czasie zamieszaj łyżką ciasto naleśnikowe i wylewaj je niewielkimi porcjami na rozgrzaną patelnię. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor.
3. Jajka na nadzienie umyj z odrobiną płynu do mycia naczyń pod ciepłą, bieżącą wodą. Następnie jajka rozbij, dodaj pół szklanki cukru i utrzyj składniki na puszysty kogel-mogel.
4. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Następnie dodaj kogel-mogel, cynamon, resztę cukru oraz śmietanę. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką, aby powstała jednolita masa.
5. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Naleśniki smaruj z jednej strony nadzieniem i układaj warstwowo w formie. Na ostatni nie posmarowany farszem naleśnik zetrzyj na tarce twarde masło.
6. Naleśnikową babkę zapiekaj w piekarniku 30 min w temperaturze 200 ° C. Udekoruj owocami i podawaj jeszcze ciepłą. Przygotowanie: 50 minut