Reklama

Reklama

Naleśnikowa babka

Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają naleśniki. W naszym przepisie zrobimy z nich danie wyjątkowe.

Składniki na 6 porcji:

  • 25 dag mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2-3 jajka,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru

Reklama


Na nadzienie:

  • 1 kg twarogu,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 2 jajka,
  • 1/4 kostki twardego masła,
  • owoce do dekoracji (świeże lub z przetworów),
  • cynamon


Przygotowanie:

1. Do wysokiej miski przesiej mąkę, dodaj mleko, jajka, sól i cukier. Wszystkie składniki zmiksuj i odstaw na 15-30 min.

2. Po tym czasie zamieszaj łyżką ciasto naleśnikowe i wylewaj je niewielkimi porcjami na rozgrzaną patelnię. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor.

3. Jajka na nadzienie umyj z odrobiną płynu do mycia naczyń pod ciepłą, bieżącą wodą. Następnie jajka rozbij, dodaj pół szklanki cukru i utrzyj składniki na puszysty kogel-mogel.

4. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia. Następnie dodaj kogel-mogel, cynamon, resztę cukru oraz śmietanę. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką, aby powstała jednolita masa.

5. Żaroodporną formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Naleśniki smaruj z jednej strony nadzieniem i układaj warstwowo w formie. Na ostatni nie posmarowany farszem naleśnik zetrzyj na tarce twarde masło.

6. Naleśnikową babkę zapiekaj w piekarniku 30 min w temperaturze 200 ° C. Udekoruj owocami i podawaj jeszcze ciepłą. Przygotowanie: 50 minut

Dowiedz się więcej na temat: naleśnikowa babka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje