Reklama

Reklama

Naleśnikowy klaun

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • masło
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej
  • żelki, pianki, posypka

1. Mleko wlej do miski. Dodaj mąkę przesianą razem z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wbij jajko. Składniki ubij trzepaczką lub zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na kilkanaście minut, aby zgęstniało. Gotowe ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę wody gazowanej.

Reklama

2. Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej. Posmaruj ją odrobiną masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, wlej porcję ciasta naleśnikowego. Usmaż rumiany placek. Zdejmij go z patelni i trzymaj w cieple. W ten sam sposób smaż kolejne naleśniki.

3. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Możesz też połamać na kawałki zwykłą czekoladę, a następnie rozpuścić ją w gorącej kąpieli wodnej lub w rondelku z mlekiem.

4. Usmażone naleśniki rozłóż na talerzach. Posmaruj lekko tężejącą polewą czekoladową, tak by środek (imitujący otwartą buzie klauna) pozostał pusty.

5. Każdą buźkę posyp kolorową posypką cukrową, formując perukę. Z ulubionych cukierków, pianek lub żelek zrób nosek i oczy naleśnikowego klauna. Wesoły wizerunek uzupełnij jadalnymi kolczykami oraz kolorowymi spineczkami.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje