Nalewka z agrestu: Kiedy i jak zrobić?
Agrest jest jednym z tych owoców, które nie mają zbyt wielu sympatyków. Przede wszystkim ze względu na swój specyficzny, kwaśny smak. Jednak z agrestu można w łatwy sposób przygotować wiele przetworów, takich jak np. dżemy. Ale nie tylko! Z agrestu można przyrządzić również nalewkę, tzw. agrestówkę. Okazuje się, że ma wiele walorów, które mogą przysłużyć się zdrowiu. Przekonajmy się, jak wygląda nalewka z agrestu i jak ją przygotować.
Agrest: Dlaczego jest taki cenny?
Owoce agrestu, niestety, coraz rzadziej można już spotkać w naszych ogrodach, ale to nie znaczy, że w ogóle nie są uprawiane. Najczęściej raczą się nimi koneserzy i w tym celu zaopatrują się na targach. Jednak okazuje się, że agrest ma wiele cennych substancji, które są korzystne dla zdrowia. To przede wszystkim zasługa luteiny - związku zaliczanego do naturalnych przeciwutleniaczy. Nie tylko pomaga ona usunąć toksyny z organizmu, ale także może przeciwdziałać starzeniu się komórek. Luteina jest również ważna dla wzroku, ponieważ zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie. W agreście obecne są również witaminy z grupy B, które wspierają działanie wielu układów: krążenia, nerwowego czy trawienia.
Nalewka z agrestu
Agrest jest owocem, z którego w łatwy sposób można przygotować nalewkę. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby cieszyć się zdrowotnym trunkiem. Nalewka z agrestu stosowana w racjonalnych ilościach może przysłużyć się poprawie kondycji organizmu. Dlaczego?
Nalewka z agrestu zawiera dużą ilość wapnia, a jak wiadomo, pierwiastek ten wspiera mineralizację kości, co ogranicza rozwój osteoporozy, a także przyczynia się do lepszej kondycji zębów. W nalewce z agrestu znaleźć można również magnez. On z kolei pomaga utrzymać układ krążenia w dobrej kondycji, gdyż może normować ciśnienie tętnicze krwi. Warto wspomnieć, że magnez jest sprzymierzeńcem układu nerwowego: nie tylko przysłuży się do sprawnej pracy neuronów, ale także łagodzi skutki nadmiernego stresu i pomaga zachować pamięć i koncentrację w nienagannej kondycji.
Nalewka z agrestu na trawienie
Trudno zaprzeczyć, że nalewka z agrestu, znana również jako agrestówka, działa korzystnie na organizm. Choć warto wykonać ją w sezonie - kiedy świeżych owoców jest najwięcej - to warto zrobić jej na tyle, aby wystarczyła do jesieni. Okazuje się, że nalewka z agrestu ma właściwości rozgrzewające, co świetnie sprawdzi się w długie i zimne wieczory. Poza tym w agreście i przygotowanym z niego nalewce znajdują się pektyny - substancje zaliczane do błonnika pokarmowego. To właśnie on wspiera pracę jelit i pobudza metabolizm, co może przyczynić się do pozbycia się zbędnych kilogramów, a także usunąć znajdujące się w nich złogi.
Jak przygotować nalewkę z agrestu?
Zrobienie nalewki z agrestu nie jest skomplikowane. Wystarczy wcześniej przygotować dwa kilogramy owoców (wcześniej trzeba je umyć i pozbawić szypułek), a także kilogram cukru, litr spirytusu oraz pół litra wody. Na początku owoce należy umieścić w dużym słoiku lub gąsiorze oraz zalać wodą i spirytusem. Całość dokładnie trzeba zamknąć i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce.
Po tym czasie należy przelać nalewkę, odsączone owoce trzeba zasypać cukrem. Alkohol ponownie należy schować, a agrest z cukrem również zamknąć i odstawić na tydzień.
W momencie, kiedy agrest puścił resztę soków, należy ciecz przefiltrować i połączyć z nalewką spirytusową. Gotowa nalewka z agrestu może być przelana do mniejszych butelek.
A co zrobić z owocami? Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać - tak przygotowany agrest doskonale nadaje się do ciast, dżemów czy innych domowych przetworów.
Dawkowanie
Nalewka agrestowa swoje zachowa swoje właściwości wyłącznie wtedy, kiedy będzie spożywana w racjonalnych ilościach. Warto wypić jeden kieliszek wieczorem w momencie pogorszonego samopoczucia lub wtedy, gdy doskwierają nam problemy trawienne, np. zaparcie czy uczucie sytości.
Warto pamiętać, że nie każdy może sięgać po nalewkę z agrestu. Oczywiście, nie powinny jej pić dzieci oraz osoby borykające się z chorobą alkoholową, a także wszyscy ci, którzy z powodów zdrowotnych nie mogą pić trunków.