Nalewka z jeżyn: Wzmocni serce i pomoże przetrwać PMS

Po aromatyczną" jeżynówkę", czyli nalewkę sporządzaną na bazie jeżyn, warto sięgać chętnie i często z co najmniej kilku powodów. Perfekcyjnie smakuje i jednocześnie bardzo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Wzmacnia serce i chroni go przed wieloma schorzeniami, zwłaszcza zmianami miażdżycowymi. Wspomaga też pracę naczyń krwionośnych, a z uwagi na bogatą zawartość antyoksydantów i zdolność niszczenia wolnych rodników jest wykorzystywana w profilaktyce nowotworów. W medycynie naturalnej jeżynówka również zdobyła pełne uznanie - uchodzi za sprawdzony specyfik na przeziębienie, grypę czy infekcję i skuteczny środek pomagający zwalczyć dokuczliwe objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i innych kobiecych dolegliwości.

article cover
©123RF/PICSEL
Domowa nalewka z czarnej porzeczki - jak ją zrobić?Interia Kulinaria

Jeżyny: Co w nich znajdziemy?

©123RF/PICSEL

Jeżyny, z których przyrządza się aromatyczną nalewkę, to prawdziwe bomby odżywcze. Zapewnią nam solidną porcję niezbędnych witamin - zwłaszcza witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy E i witaminy K; cennych minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk; błonnika; a przede wszystkim antyoksydantów - antocyjanów, kwasu elagowego i kwasu fenolowego.

Nalewka z jeżyn: Naturalny lek na serce

Sporządzana z bogatych w błonnik, witaminy i antyoksydanty jeżyn nalewka doskonale wzmacnia pracę serca oraz naczyń krwionośnych. Minimalizuje ryzyko pojawienia się i rozwoju miażdżycy czy zawału oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Nalewka z jeżyn: skuteczny środek na przeziębienie i grypę

Zwolennicy i praktycy medycyny naturalnej wskazują ponadto na przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i napotne zdolności jeżynówki, które powodują, że doskonale sprawdza się w roli skutecznego środka na przeziębienie, grypę i rozmaite infekcje. Wystarczy, że dodamy jedną-dwie łyżeczki nalewki do herbaty i położymy się do łóżka, a z pewnością pokonamy katar, ból gardła czy gorączkę i rano poczujemy się jak nowo narodzeni.

Nalewka z jeżyn a profilaktyka nowotworów

©123RF/PICSEL

Solidna porcja zawartych w jeżynach antyoksydantów, największych wrogów wolnych rodników, sprawia, że sporządzona na ich bazie nalewka pita regularnie i oczywiście w umiarkowanych ilościach może być śmiało wykorzystywana w profilaktyce nowotworów.

Nalewka z jeżyn a PMS i menopauza

Po nalewkę z jeżyn powinny sięgać chętnie i często kobiety. Dlaczego? Bo zawiera w swoim składzie estrogeny roślinne, które wpływają na organizm podobnie jak żeńskie hormony, a tym samym skutecznie łagodzi wszelkie dolegliwości charakterystyczne dla zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak huśtawka nastrojów, nadmierne napięcie, bóle brzucha, czy zaburzenia układu pokarmowego. Aromatyczna jeżynówka pomaga też zwalczyć tak zwane uderzenia gorąca, a tym samym przyniesie ulgę kobietom w okresie menopauzy.

Jak przygotować nalewkę z jeżyn?

Nalewkę z jeżyn najlepiej przyrządzać w drugiej połowie lata, kiedy bez problemu możemy zebrać albo zakupić owoce. Te ostatnie powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe (bo mogą się szybko popsuć), soczyste, słodkie i intensywnie zabarwione. W nich właśnie tkwi sekret doskonałego smaku, aromatu i koloru jeżynówki.

Jak zrobić jeżynówkę?

©123RF/PICSEL

Składniki:

* 1,5 - 2 kg jeżyn

* 1 kg cukru

* 1 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Jeżyny dokładnie przebieramy i odrzucamy nadpsute okazy. Owoce starannie myjemy, osuszamy i umieszczamy w wyparzonych słoikach, układając je warstwami na przemian z cukrem. Możemy delikatnie je rozgnieść, aby szybciej puściły sok. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni. Następnie zalewamy spirytusem i odstawiamy na kolejne siedem-osiem dni. Po upływie tego czasu odcedzamy części stałe owoców od alkoholu i czekamy kolejny tydzień. Następnie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do docelowych butelek. Jeżeli jest zbyt mocna, możemy ją nieco rozcieńczyć, np. wódką. Butelki z nalewką przechowujemy w chłodnym miejscu, optymalnym rozwiązaniem jest piwnica. Trunek najlepiej smakuje po około pół roku leżakowania. Warto pamiętać, że owoce nie mogą leżeć w alkoholu dłużej niż około trzy tygodnie, bo z pestek zaczyna wydobywać się goryczka. Smak jeżynówki doskonale wzbogacają aromatyczne dodatki, takie jaki goździki, skórka z cytryny czy wanilia.

Jak zrobić nalewkę z jeżyn na miodzie?

Potrzebne składniki:

* 1,5 - 2 kg jeżyn

* 1 l wódki

* 0,4 l spirytusu

* około 0,5 kg miodu

Sposób przygotowania:

Owoce przebieramy, dokładnie myjemy i osuszamy. Zalewamy jeżyny alkoholem i odstawiamy na maksymalnie dwa tygodnie. Zlewamy alkohol z owoców, zalewamy je miodem i odstawiamy na kilka dni w słoneczne miejsce, regularnie mieszając, ale bez otwierania słoika. Odcedzamy zawartość słoika, syrop mieszamy ze zlanym wcześniej alkoholem. Odstawiamy na trzy miesiące. Po upływie tego czasu zlewamy nalewkę (bez osadu, który osiądzie na dnie) do szklanych butelek. Trunek przechowujemy w piwnicy lub spiżarni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas