Nalewka z malin: Jak działa? Na co pomoże? Jak ją zrobić?

W sezonie letnim możemy korzystać z dobrodziejstw, jakimi są dojrzewające owoce. Często wykorzystujemy je do różnego rodzaju przetworów, po które chętnie sięgamy w okresie jesienno-zimowym. Do takich rarytasów należy z pewnością przepyszna nalewka malinowa. Nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze wykazuje lecznicze właściwości. Świetnie rozgrzewa i pomaga zwalczyć gorączkę, dlatego sprawdzi się w przypadku przeziębienia i grypy. Malinówka może także złagodzić kobiece dolegliwości podczas miesiączki i problemy żołądkowo-jelitowe. Dlaczego jeszcze warto mieć nalewkę malinową w swojej spiżarce? Jak ją wykonać samodzielnie w domu? Oto najlepsze przepisy.

Na co pomoże nalewka malinowa?
Na co pomoże nalewka malinowa?©123RF/PICSEL

Nalewka z malin na przeziębienie i grypę

Malinówka zbije gorączkę
©123RF/PICSEL

Maliny to niezwykle smaczne owoce, pełne witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. magnez, potas, wapń czy miedź, a także witaminy C, E i te z grupy B. Już od wieków znane są prozdrowotne właściwości syropu z malin, który pomaga złagodzić objawy przeziębienia i grypy. Takie samo działanie ma również nalewka malinowa, wykonana na bazie spirytusu lub wódki. Zawarte w niej kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy i salicylowy) świetnie oczyszczają organizm z toksyn, ale nie tylko. Kwas salicylowy działa w podobny sposób do aspiryny, gdyż pobudza gruczoły potowe. Pomaga więc ochłodzić organizm i obniżyć temperaturę ciała. Nalewka malinowa świetnie wiec sprawdzi się jako środek napotny przy przeziębieniu i grypie. Warto dodawać 2-3 łyżeczki malinówki do gorącej herbaty i pić przed snem.

Nalewka z malin na kobiece dolegliwości

Podczas okresu kobiety często skarżą się na nieprzyjemne dolegliwości, w tym silny ból brzucha. Zamiast po tabletki przeciwbólowe mogą wtedy śmiało sięgnąć po smaczną malinówkę, która pomoże przetrwać ten czas. Działa bowiem rozkurczowo na mięśnie gładkie macicy, łagodzi więc bóle menstruacyjne. Ponadto nalewka malinowa wykazuje właściwości uspakajające, pomoże więc także kobietom w okresie menopauzy.

Nalewka z malin na żołądek i jelita

Malinówka na problemy żołądkowe
©123RF/PICSEL

Malinówka może okazać się skuteczna również w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych. Liście malin wykazują bowiem działanie przeciwzapalne i ściągające, hamują też rozwój bakterii jelitowych. Dzięki temu nalewka z owoców i liści malin pomoże zmniejszyć biegunkę i złagodzić objawy zapalenia przewodu pokarmowego.

Nalewka z malin na serce i układ krążenia

Stosowanie nalewki malinowej w umiarkowanych ilościach może także pomóc wzmocnić naczynia krwionośne i serce. Zawiera bowiem cenne dla zdrowia minerały: potas, magnez i wapń. Dzięki nim malinówka obniża ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe i poprawia pracę serca. Dodatkowo jest źródłem żelaza i miedzi, więc wykazuje działanie krwiotwórcze i może pomóc w leczeniu anemii. Należy jednak pamiętać, że nalewka powstaje na bazie alkoholu, więc nie można przesadzać z jej ilością.

Tradycyjna nalewka z malin na spirytusie

Malinówka z owocami i liśćmi
©123RF/PICSEL

Tradycyjny przepis na malinówkę jest najprostszy, a przy tym najlepszy. Zebrane latem maliny należy umyć i zalać 0,5 litra spirytusu, po czym odstawić na tydzień. Najlepiej postawić na oświetlonym oknie. Codziennie delikatnie wstrząsamy słoikiem, by maliny równomiernie nasiąknęły alkoholem. Następnie zlewamy spirytus do słoika, a pozostałe owoce zasypujemy 40 dag cukru. Po kilku dniach, gdy cukier się rozpuści, owoce wypuszczą słodki, gęsty syrop. Filtrujemy go przez sitko i dodajemy do zlanego wcześniej spirytusu. Po wymieszaniu przelewamy do butelek. Taka nalewka już po trzech miesiącach leżakowania jest gotowa do spożycia.

Nalewka malinowa z cytryną

Dla miłośników niezbyt słodkich smaków bardziej sprawdzi się przepis na malinówkę z cytryną. Ta druga przełamie charakterystyczną słodycz nalewki malinowej. Do jej przygotowania potrzebny jest kilogram malin, które należy wsypać do miski i rozgnieść widelcem lub moździerzem. Zalewamy je syropem ugotowanym ze szklanki wody, soku z dużej cytryny i 0,5 kg cukru. Po 12 godzinach odcedzamy rozgniecione maliny, a do uzyskanego płynu dodaje się 0,7 l wódki. Nalewkę należy odstawić w ciemne miejsce, nie trzeba jej wstrząsać. Można jej próbować już po kilku tygodniach, ale im dłużej będzie stałą, tym lepiej.

Nalewka z owoców i liści malin na spirytusie

Warto również znać przepis na malinówkę z owoców i liści. Przygotowuje się ją na bazie spirytusu. Kilogram malin należy umyć i wrzucić do słoja. Następnie wrzucamy 0,5 kg cukru oraz 10 g ususzonych liści. Całość zalewamy spirytusem (0,5 l) i odstawiamy na sześć tygodni. Co jakiś czas wstrząsamy słojem. Gdy nalewka będzie gotowa, przecedzamy ją i rozlewamy do butelek. Powinna leżakować przez ok. pół roku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas