Nalewka z rabarbaru: Przepis i zalety stosowania
Sezon na rabarbar trwa zazwyczaj do połowy czerwca. Zapewne większość wielbicieli jego kwaskowatego smaku jest doskonale zaznajomiona z przepisami na ciasto i kompot z rabarbarem. Warto odkryć kolejne kulinarne karty i przygotować domową nalewkę. Nie jest tak popularna, jak malinówka czy pigwówka, ale czas to zmienić. Oczaruje cię idealnie wyważoną kompozycją słodyczy i kwaskowatości, a do tego zbawiennie podziała na żołądek. Sprawdź, jak przygotować nalewkę z rabarbaru. To naprawdę proste!
Spis treści:
Czym charakteryzuje się nalewka z rabarbaru? Jak smakuje?
Rabarbarówka, bo tak bywa nazywany ten trunek, charakteryzuje się kwaskowatym smakiem, w którym wyczuć można delikatną nutę słodyczy. Będzie więc odpowiadać wszystkim smakoszom, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi i mdłymi smakami domowych alkoholi. Jednocześnie jest bardziej subtelna od kwaśnej cytrynówki. Wyróżnia się zachęcającym, różowym kolorem, więc z dumą będziesz częstować nią gości, którzy wpadną z wizytą wieczorową porą.
Do czego wykorzystać nalewkę rabarbarową?
Degustację poleca się zwłaszcza po obfitych biesiadach, kiedy w menu dominują tłuste potrawy - wszystko ze względu na dobroczynny wpływ trunku na żołądek. Z powodzeniem można używać jej do deserów, np. do nasączania biszkoptu podczas tworzenia efektownego tortu czy innego wypieku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by była bazą do tworzenia bardziej złożonych drinków, kiedy umawiasz się z przyjaciółmi na wieczorne pogaduchy.
Sprawdź też: Czy bać się małpiej ospy? Lekarka zabrała głos
Przepis na nalewkę rabarbarową krok po kroku
Podejrzewamy, że nikogo nie trzeba dłużej zachęcać do jej wypróbowania. Podstawowa receptura jest nieskomplikowana i zakłada użycie zaledwie czterech składników. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku domowej nalewki z rabarbaru ważna jest cierpliwość. Trunek musi leżakować przynajmniej od trzech do czterech miesięcy. Im dłużej zaczekasz z degustacją, tym smak będzie pełniejszy.
Potrzebne składniki:
- 1 kilogram rabarbaru,
- 0,5 litra spirytusu lub wódki,
- 300 mililitrów wody,
- 200 gramów białego cukru.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w kostkę i przełóż do dużego szklanego słoja.
- Wsyp cukier, następnie wlej alkohol i wodę.
- Odstaw w zacienione miejsce i pozostaw tam na cztery tygodnie. Co dwa dni ostrożnie potrząsaj naczyniem, by cukier równomiernie się rozpuścił.
- Po miesiącu odcedź, pozbywając się cząstek rabarbaru. Przyda się do tego gęste sitko, ale użyć możesz także filtru do kawy.
- Przelej do mniejszych butelek i ponownie odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Nalewka powinna leżakować jeszcze przez trzy miesiące.
Sprawdź też: Jak zrobić nalewkę na trawienie?
Jak urozmaicić nalewkę z rabarbaru?
Podstawowy przepis w zupełności wystarczy, by docenić smak tej domowej nalewki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by recepturę nieco modyfikować, uzyskując kolejne bogate nuty. Biały cukier z powodzeniem możesz zamienić na cukier trzcinowy. Skorzystaj z dobrodziejstw produktów sezonowych i w przepisie na rabarbarówkę uwzględnij soczyste truskawki. Osoby żądne kulinarnych eksperymentów dodają również cząstki pomarańczy.
Smakowite rezultaty uzyskasz poprzez włączenie do receptury soku z cytryny, imbiru, wanilii i cynamonu. Miłośnicy słodkości powinni skosztować rabarbarówki z naturalnym miodem.
Dlaczego warto pić nalewkę rabarbarową?
Najlepiej prezentuje się w małych kieliszkach na wysokiej nóżce - ich standardowa pojemność to 50 mililitrów. Okazjonalne spożywanie niewielkich ilości nalewki może mieć bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy. Pomaga eliminować wzdęcia i zaparcia, więc przyda się w sytuacjach, gdy żołądek jest przeciążony po biesiadzie, podczas której na stołach królowały ciężkostrawne dania. Bardzo dobrze sprawdzi się również w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ doskonale rozgrzewa i działa przeciwbakteryjnie.
Polecamy: