Nalewka z rabarbaru: Przepis i zalety stosowania

Jak zrobić nalewkę z rabarbaru krok po kroku?
Jak zrobić nalewkę z rabarbaru krok po kroku?123RF/PICSEL

Czym charakteryzuje się nalewka z rabarbaru? Jak smakuje?

Zobacz również:

    Do czego wykorzystać nalewkę rabarbarową?

    Przepis na nalewkę rabarbarową krok po kroku

    • 1 kilogram rabarbaru,
    • 0,5 litra spirytusu lub wódki,
    • 300 mililitrów wody,
    • 200 gramów białego cukru.
    • Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w kostkę i przełóż do dużego szklanego słoja.
    • Wsyp cukier, następnie wlej alkohol i wodę.
    • Odstaw w zacienione miejsce i pozostaw tam na cztery tygodnie. Co dwa dni ostrożnie potrząsaj naczyniem, by cukier równomiernie się rozpuścił.
    • Po miesiącu odcedź, pozbywając się cząstek rabarbaru. Przyda się do tego gęste sitko, ale użyć możesz także filtru do kawy.
    • Przelej do mniejszych butelek i ponownie odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Nalewka powinna leżakować jeszcze przez trzy miesiące.

    Jak urozmaicić nalewkę z rabarbaru?

    Dlaczego warto pić nalewkę rabarbarową?

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?