Rabarbar w ogrodzie: Kiedy i jak go sadzić?
Chyba każdy wie, jak smakuje rabarbar, bo jego kwaskowaty posmak to zwieńczenie wizyt u babci! To właśnie z niego powstają dodatki do domowych ciast, a do tego wzbogaca domowy, owocowy kompot. Oczywiście, można rabarbar nabyć w sklepach, lecz często jego smak odbiega od wspomnień z dzieciństwa. Dlatego, lepiej uprawiać go samemu. Rabarbar w ogrodzie nie sprawia większych kłopotów, a zapewniając mu kilka dogodnych wymagań, rozrośnie się, osiągając monstrualne rozmiary. Jak uprawiać rabarbar w ogrodzie? Jak i kiedy go sadzić? Przekonajmy się.
Spis treści:
Rabarbar: Zapomniany skarb
Rabarbar, zwany rzewieniem, jest byliną z rodziny rdestowatych, którą można spotkać w wielu miejscach na świecie. Oczywiście, jego uprawa odbywa się również w Polsce: do celów spożywczych. Jak wygląda rabarbar? Z ziemi wyrastają zebrane w kępy mięsiste i pokaźne łodygi o czerwonawej barwie, zwieńczone pokaźnymi liśćmi, których wielkość często przekracza kilkadziesiąt centymetrów. Częścią jadalną rzewienia są właśnie atrakcyjne łodygi, które charakteryzują się kwaskowatym i charakterystycznym smakiem.
Rabarbar może sprawiać czasem sporą zagwozdkę, jeśli chodzi o klasyfikację. W Europie, w tym Polsce, rabarbar zaliczany jest do warzywa, natomiast w Stanach Zjednoczonych do owoców. Wszystko dlatego, że roślina ta wykorzystywana jest do produkcji słodkich artykułów spożywczych.
Co można znaleźć w rabarbarze?
Po rabarbar warto czasem sięgnąć nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Tak naprawę, warzywo to obfituje w kilka cennych substancji, które z całą pewnością przysłużą się zdrowiu. Co rabarbar nam oferuje? Przede wszystkim witaminę C, która jest wektorem odporności, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Oprócz niej możemy znaleźć także witaminę E, zwaną "witaminą młodości", ponieważ sprzyja zachowaniu dobrej kondycji skóry.
Rabarbar to także rezerwuar magnezu i potasu, mających dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia. W warzywie obecne jest także żelazo, które może chronić przed anemią oraz wzmacniać krew.
Ale rabarbaru nie można jeść, nawet jeśli się za nim przepada, w nieograniczonych ilościach. Dlaczego? Ponieważ w nim - oprócz cennych dla zdrowia składników - znajduje się także kwas szczawiowy. W nadmiarze może uszczuplać pokłady wapnia, co odbija się na kondycji zębów i kości, a także może szkodzić nerkom i pęcherzowi, doprowadzając do bolesnej kamicy.
Rabarbar w ogrodzie
Jeśli chcemy racjonalnie korzystać z warzywa, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go umieścić na grządce. Kiedy sadzić rabarbar w ogrodzie? Na to odpowiednie są dwa terminy: wiosenny i jesienny. Pierwszy z nich wypada w kwietniu i maju, natomiast drugi we wrześniu i październiku.
Jak sadzić rabarbar? Okazuje się, że nie ma większych wymagań uprawowych. Jednak najlepiej wybrać dla niego miejsce nasłonecznione albo delikatnie zacienione, ponieważ tylko tak jego łodygi będą najsmaczniejsze. Warto także sprawdzić odczyn pH gleby. Oczywiście, dla jego kondycji nie ma to za bardzo znaczenia, ale jeśli postaramy się znaleźć mu dla niego ziemię o odczynie zbliżonym do obojętnego, to wtedy będzie mniej gromadził w sobie kwasu szczawiowego, który w nadmiarze jest dla zdrowia szkodliwy. A co zrobić, aby odkwasić glebę? Można przed wsadzeniem rabarbaru do gruntu wymieszać podłoże z mączką bazaltową lub wapnem.
Jak sadzić rabarbar?
Sadzenie rabarbaru samo w sobie trudne nie jest, ale warto pamiętać o kilku kwestiach, które sprawią, że będzie bujnie i wdzięcznie się prezentował. Przede wszystkim dobrze znaleźć mu sporą przestrzeń (rozrasta się często do średnicy ok. metra). Rabarbar wsadza się na głębokości około 30 cm, ale wcześniej dobrze jest glebę przekopać i wymieszać ją z kompostem i - w razie potrzeby - dodatkiem odkwaszającym.
Skąd pozyskać rabarbar? Oczywiście, można uzyskać roślinę z nasion, ale lepiej posłużyć się samodzielnie pobraną lub kupioną sadzonką. Jeśli zapewnimy rabarbarowi odpowiednie warunki, będzie nieprzerwanie plonował przez kilkanaście lat!
Polecamy także: