Nasiona chia: Pomogą schudnąć, doskonale zastąpią jajka, bułkę tartą i mąkę
Nie bez przyczyny o nasionach chia, które zalicza się do szacownego grona produktów superfoods, mówi się w ostatnich latach dobrze i dużo. Pod względem zawartości składników odżywczych mogą śmiało konkurować z orzechami włoskami, szpinakiem czy czarnymi jagodami. Dostarczą nam m.in. solidnej dawki błonnika, kwasów tłuszczowych - zwłaszcza omega-3, witamin A, B, E i D oraz minerałów; takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, cynk, magnez, mangan czy niacyna. Co jeszcze oferują nam nasiona chia? Doskonale zaspokajają głód i genialnie wpływają na proces trawienia i choćby z tych względów są szczególnie rekomendowane osobom, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Idealnie sprawdzą się też w roli zamienników popularnych produktów. Mogą śmiało zastąpić jajka, bułkę tartą czy mąkę.
Nasiona chia - podstawa pysznego puddingu
Przyciągający wzrok swoim apetycznym wyglądem pudding na bazie nasion chia skusi każdego, zwłaszcza dzieciaki. Co więcej, jest nie tylko wyjątkowo zdrowy, ale też bajecznie prosty w przygotowaniu:
Potrzebne składniki:
- 2 miarki mleka kokosowego lub innego mleka
- ½ miarki nasion chia
- 2-3 łyżki stołowe kakao (do smaku)
- 1 łyżeczka wanilii (do smaku)
- 1 łyżka stołowa dowolnej substancji słodzącej (opcjonalnie) - najlepiej dodać miód albo kilka kropel nalewki ze stewii.
Sposób przygotowania
Umieść wszystkie składniki w blenderze i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystarczy około 10 minut w lodówce, aby pudding stężał. Jeśli chodzi o opcje smakowe, to istnieje nieskończona ilość wariacji. Możesz zamiast wanilii dodać do puddingu filiżankę truskawek lub cynamon i gałkę muszkatołową, a otrzymasz Chai Chia Pudding.
Nasiona chia - doskonały zamiennik jaj
Nasiona chia doskonale sprawdzą się w roli zamiennika jaj. Wystarczy zmielić przy pomocy blendera, robota kuchennego lub młynka do kawy 1 łyżką stołową nasion i połączyć je z trzema łyżkami wody. Taka proporcja odpowiada jednemu jajku w przepisie na ciasto.
Nasiona chia w roli panierki do ryb i kurczaka
Nasiona chia zmieszane z odrobiną mąki migdałowej i czosnku w proszku stworzą doskonałą panierkę do ryb lub kurczaka. Wariant ten daje same korzyści: Panierka jest chrupiąca, ładnie się przypieka i co dla wielu osób kluczowe - nie zawiera mąki zbożowej.
Nasiona chia a zagęszczanie zup i sosów
Masz problem z zagęszczaniem potraw, a nie chcesz sięgać po mąkę czy sztuczne zagęstniki? Wystarczy, że dodasz kilka łyżek stołowych sproszkowanych nasion chia, a z pewnością twoja zupa czy sos uzyska pożądaną konsystencję.
Apetyczne krakersy na bazie nasion chia
Można piec je w wielu wariacjach. Najlepiej zmieszać ziarna chia w równych proporcjach z mlekiem kokosowym i dodać odrobinę sproszkowanego czosnku oraz krztynę soli morskiej. Krakersy wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w niskiej temperaturze przez ok. 30 minut.
Nasiona chia jako dodatek do potraw mięsnych
Nasiona chia mogą też śmiało zastąpić bułkę tartą. Jeśli gustujesz w potrawach mięsnych - na przykład kulkach mięsnych, które są jednym z symboli kuchni włoskiej - możesz śmiało dodać do nich nasiona chia. (W proporcji 4-5 łyżek stołowych na pół kilograma mięsa). Sprawdzą się znakomicie.
Nasiona chia - idealny dodatek do sałatek
Masz ochotę na sałatkę posypaną zdrowymi kiełkami? Możesz śmiało wyhodować je w domu. Wystarczy, że umieścisz nasiona chia w wodzie, starannie je odcedzisz, a następnie pozostawisz w słoiku na kilka dni. Co 12 godzin przepłukuj nasiona wodą i odcedzaj. Po dwóch dniach będziesz mogła podziwiać kiełki nasion. Sałatka z ich dodatkiem będzie wyśmienita!
Żel energetyczny domowej roboty na bazie nasion chia
Zmieszaj kilka łyżek stołowych nasion chia z filiżanką wody kokosowej. Pozostaw na około dziesięć minut, a uzyskasz wszechstronny żel. Pod względem zdolności nawadniających i energetyzujących bije na głowę gotowe środki. Doskonale sprawdza się podczas treningów wytrzymałościowych. Wzmocni też kondycję maratończyków.