Naturalne antybiotyki - niezbędne podczas jesiennego przeziębienia
Jesień rozpoczęła się na dobre, a wraz z nią sezon na przeziębienia. Trudno się przed nimi uchronić, gdy większość osób kicha i kaszle. Szczególnie narażeni są mieszkańcy większych miast. Zatłoczone pojazdy komunikacji miejskiej to przecież idealne miejsce dla rozwoju bakterii i wirusów. Przeziębienie bywa uciążliwe i może przerodzić się w poważniejszą chorobę, jeśli w porę nie zareagujemy. Pomóc mogą naturalne antybiotyki, które wielu z nas znajdzie w swoich szafkach kuchennych.
Cynamon
Zacznijmy od słodkiej i aromatycznej przyprawy, którą często dodajemy do ciast. Mowa o cynamonie, który nie bez powodu znalazł się w grupie naturalnych antybiotyków. W cynamonie znajdziemy sporo antyoksydantów, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy, a także wyeliminować wolne rodniki z organizmu - odpowiadające za rozwój większości chorób.
Cebula
Cebula to warzywo, które bardzo chętnie wykorzystywały nasze babcie w leczeniu przeziębień i grypy. Dlaczego? Cebula wykazuje właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Z dodatkiem czosnku i cytryny pomoże zwalczyć odporne na antybiotyki bakterie Pałeczki okrężnicy.
Czosnek
Jak i cebula, to i czosnek! To kolejny z naturalnych antybiotyków, który jest jednocześnie prawdziwą bombą witaminową. Czosnek zawiera cenną substancję o nazwie allicyna, która wykazuje właściwości zwalczania bakterii. Ponadto, znajdziemy w nim flawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo, magnez oraz selen. Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie stanów zapalnych, a także pozytywnie wpływa na serce.
Imbir
Imbir doskonale sprawdzi się jako dodatek do leczniczej herbatki jesiennej, ale także do ryb, mięs i zup. Świetnie rozgrzewa organizm i poprawia odporność. Ponadto, wykazuje właściwości przeciwwymiotne, dlatego polecany jest również podczas zatruć pokarmowych oraz kobietom w ciąży.
Kiszonki
Jeśli chcemy wzmocnić odporność na jesień, jak również w naturalny sposób wspomóc leczenie przeziębienia, sięgnijmy po kiszonki. Znajdziemy w nich sporo witaminy C. Kiszonki pomagają oczyścić organizm i wzmacniają odporność. Zawierają także magnez i potas, które obniżają ciśnienie krwi.
Miód
W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć miodu, który jest niezbędny w jesienno-zimowym jadłospisie. Jest nie tylko pyszny, więc umili jesienne wieczory, ale również wzmocni odporność i wspomoże leczenie stanów zapalnych. Warto wiedzieć, że miód potrafi zabijać bakterie, w tym groźnego gronkowca złocistego. To wszystko zasługa substancji zwanej inhibiną. Najwięcej znajdziemy jej w miodach lipiowych, grykowych oraz spadziowych drzew iglastych.
Oregano
W oregano znajdziemy substancję o nazwie karwakrol, która wykazuje właściwości niszczące bakterie, wirusy oraz grzyby. Oregano wspomoże leczenie przeziębienia, grypy, drożdżycy oraz grzybicy. Oregano warto dodawać do potraw, a także do inhalacji.
Szałwia
Na koniec zostawiliśmy szałwię, która wykazuje właściwości przeciwzapalne, pomaga obniżyć gorączkę i wyleczyć przeziębienie. Poprawia funkcjonowanie układu oddechowego, a także łagodzi dolegliwości żołądkowe. Najlepiej działa świeża szałwia, jak również olejek lub susz. Polecamy praktykować inhalacje na bazie szałwii, które usprawnią pracę układu oddechowego.
Jeśli dopadło cię jesienne przeziębienie, koniecznie skorzystaj z dobrodziejstw powyższych produktów. Twój organizm będzie ci wdzięczny.