Naturalnie czy w słoiczkach i szklankach?
Nawet najsmaczniejsza sałatka podana w nieestetycznej misce, niestarannie wymieszana z sosem, zniechęci do jedzenia.
Jak zadbać o to, by każda zawsze wyglądała ładnie? Można skorzystać z coraz modniejszego pomysłu na podawanie sałatek podzielonych na porcje - w szklanych słoiczkach, szklankach, miseczkach czy kieliszkach.
Pięknie wygląda np. sałatka ze składników ułożonych warstwowo (bez mieszania). Ważny jest też moment polania sosem - jeśli zrobi się to zbyt wcześnie, niektóre warzywa, np. sałata, mogą nieładnie oklapnąć. Dlatego coraz częściej podaje się sos w sosjerce, aby każdy skropił swoją porcję tuż przed zjedzeniem.
3 naturalne naczynia do surówek
Melon. Wystarczy go przekroić i wydrążyć - powstaną dwie miseczki idealne np. na sałatkę z szynki, sera i właśnie melona.
Jabłko. Duże jabłka są świetne, by podać w nich zarówno sałatki warzywne, z mięsem, jak też owocowe. Wydrążamy je od strony ogonka.
Grejpfruty, pomarańcze.Te cytrusy znakomicie sprawdzą się jako "naczynia" do sałatek, zwłaszcza owocowych. Przedtem trzeba je starannie wyszorować.