Naturalnie czy w słoiczkach i szklankach?

Nawet najsmaczniejsza sałatka podana w nieestetycznej misce, niestarannie wymieszana z sosem, zniechęci do jedzenia.

Jak zadbać o to, by każda zawsze wyglądała ładnie? Można skorzystać z coraz modniejszego pomysłu na podawanie sałatek podzielonych na porcje - w szklanych słoiczkach, szklankach, miseczkach czy kieliszkach.

Reklama

Pięknie wygląda np. sałatka ze składników ułożonych warstwowo (bez mieszania). Ważny jest też moment polania sosem - jeśli zrobi się to zbyt wcześnie, niektóre warzywa, np. sałata, mogą nieładnie oklapnąć. Dlatego coraz częściej podaje się sos w sosjerce, aby każdy skropił swoją porcję tuż przed zjedzeniem.

3 naturalne naczynia do surówek

Melon. Wystarczy go przekroić i wydrążyć - powstaną dwie miseczki idealne np. na sałatkę z szynki, sera i właśnie melona.

Jabłko. Duże jabłka są świetne, by podać w nich zarówno sałatki warzywne, z mięsem, jak też owocowe. Wydrążamy je od strony ogonka.

Grejpfruty, pomarańcze.Te cytrusy znakomicie sprawdzą się jako "naczynia" do sałatek, zwłaszcza owocowych. Przedtem trzeba je starannie wyszorować.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje