Nektarynkowe ciasto na jogurcie

Smaczne i aromatyczne

Ciasto z nektarynkami
Ciasto z nektarynkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Nektarynki umyj, wytrzyj,  przekrój wzdłuż i wyjmij pestki. Z 1 i 1/3 szklanki mąki, połowy masła, 5 łyżek cukru oraz cynamonu i zmielonych orzechów szybko zagnieć kruszonkę. Przykryj ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 minut.

2. W tym czasie resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem. Kiedy masa maślana będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka  i wlej rum. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej jogurt. Na koniec dodaj mielone migdały. Dobrze wymieszaj całość mikserem.

3. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim nektarynki, przecięciem do góry. Owoce posyp przygotowaną kruszonką.

4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz 35-40 minut. Przed podaniem ciasto możesz udekorować lukrem.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas