Nektarynkowe ciasto na jogurcie
Smaczne i aromatyczne

Składniki
- 1 kg twardych nektarynek (ew. czerwonych renklodów)
- 2 czubate szkl. mąki
- 1 kostka (20 dag) masła
- 10 dag grubo zmielonych orzechów laskowych
- 1 szkl. cukru
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki rumu
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 25 dag mielonych migdałów
- tłuszcz i trochę mąki do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
1. Nektarynki umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż i wyjmij pestki. Z 1 i 1/3 szklanki mąki, połowy masła, 5 łyżek cukru oraz cynamonu i zmielonych orzechów szybko zagnieć kruszonkę. Przykryj ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 minut.
2. W tym czasie resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem. Kiedy masa maślana będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka i wlej rum. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej jogurt. Na koniec dodaj mielone migdały. Dobrze wymieszaj całość mikserem.
3. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim nektarynki, przecięciem do góry. Owoce posyp przygotowaną kruszonką.
4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz 35-40 minut. Przed podaniem ciasto możesz udekorować lukrem.