Niby soczysta i chrupiąca, ale jej smak rozczarowuje. Wiemy już dlaczego

Soczysta i chrupiąca sałata jest cennym obiektem pożądania zwłaszcza latem. Dodawać ją można do przeróżnych dań, a nawet zaszczytne miejsce ma na zwykłych kanapkach, które wraz z nią mogą być przepyszną przekąską. Jedyne, co może zepsuć posiłek, to jej gorzki smak. Oczywiście, czasem można go uniknąć, dlatego podpowiemy, dlaczego sałata jest gorzka.

Dlaczego sałata jest gorzka? Czasem sami jesteśmy sobie temu winni
Dlaczego sałata jest gorzka? Czasem sami jesteśmy sobie temu winni123RF/PICSEL

Dlaczego sałata jest gorzka?

Gorzka sałata może skutecznie zniechęcić nas od przygotowanego posiłku. Wiadomo, że sałata rzymska ma delikatną nutę goryczy, ale ona nie jest pożądana w innych gatunek tego liściastego warzywa. Dlaczego sałata jest gorzka? Winą można obarczyć błędy w uprawie. Jeśli warzywo w fazie intensywnego wzrostu nie było odpowiednio nawożone, podlewane, a także było sztucznie naświetlane lub byłą skąpana w pełnym słońcu, to jego smak może być daleki od oczekiwań.

Arbuz z ogórkiem i orzechami - doskonała sałatkaInteria Kulinaria

Gorzki smak sałaty? Tak rozpoznasz feler!

Niekiedy zdarza się, że sałata jest gorzka, ale dlatego, że została zebrana z pola w niewłaściwym momencie. Niezbyt przyjemną goryczką odznaczają się liście warzywa, które zostało zebrane zbyt późno. Tzw. przerośnięta sałata ma smak, który z całą pewnością nas nie zachwyci. Na szczęście, już w sklepie albo na targowisku można rozpoznać gorzką sałatę. W jaki sposób? To proste: wystarczy obrócić sałatę i spojrzeć ja jej łodygę. Jeśli jest brązowawa i pociemniała, to znak, że jej smak będzie gorzki.

Uważaj na przygotowanie sałaty

Jeśli jesteśmy pewni, że sałata była uprawiana prawidłowo, a jej ucięta łodyga miała jasny kolor, a mimo to smak nadal jest gorzki, to rozwiązanie jest jedno. Kroiliśmy sałatę metalowym nożem, co jest ogromnym błędem. To właśnie ten sztuciec może odpowiadać za goryczkę sałaty. Pamiętajmy, soczyste liście można poszarpać w palcach albo posłużyć się w tym celu odpowiednim ceramicznym nożem.

Gorzka sałata: Tak sobie z nią poradzisz

Czy można pozbyć się gorzkiego smaku sałaty? Oczywiście, są na to dwa sposoby:

  • najpierw włożyć ją na kilka minut do ciepłej, ale nie gorącej wody, a później opłukać pod zimną;
  • wypłukać  w zimnej wodzie, a następnie schować do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie umyć ponownie.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas