Nie jedz pangi. Jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia

Filet z pangi jest sprzedawany w całej Europie za bardzo niską cenę i między innymi dlatego jest tak popularny. Jednak ta pochodząca z Wietnamu ryba jest bardzo niskiej jakości i może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Panga hodowana jest w pobliżu rzeki Mekong w Wietnamie, czyli jednej z najbardziej zanieczyszczonych rzek świata.

article cover
©123RF/PICSEL

Co zawiera mięso pangi?

©123RF/PICSEL

Panga hodowana jest w basenach zawierających ścieki, toksyny i bakterie, które znajdują się również w mięsie ryby. Poza tym eksperci podczas prowadzonych badań wykryli w niej duże ilości metali ciężkich, chloranów, izomerów heksachlorobenzenu i innych szkodliwych związków. Ryba ta może również zawierać antybiotyki.

Rybie mięso zawiera hormony

©123RF/PICSEL

Filet z pangi jest bardzo niezdrowy. Ryby te żywią się odpadami, które mogą być bardzo niebezpieczne dla człowieka. W naturalnych warunkach ryby rosną cztery razy wolniej, ale te, które kupujemy w sklepie, są faszerowane antybiotykami i hormonami, aby były większe. Badania wykazały, że mięso zawiera hormony, które przyspieszają wzrost i rozmnażanie ryb. Te ostatnie są następnie sprzedawane przy współpracy z dużymi firmami, które nie interesują się ludzkim zdrowiem, ale są nastawione na działania biznesowe.

Zachowaj ostrożność i postaw na zdrowie

©123RF/PICSEL

Panga jest sprzedawana po bardzo niskiej cenie, która przyciąga wzrok ludzi robiących zakupy w supermarketach, czy innych sklepach. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z niezwykle niskiej jakości mięsa. Ryba ta posiada niewystarczającą ilość składników odżywczych i nie zawiera w sobie kwasów omega-3, oleju czy innych istotnych substancji odżywczych, jakie zawierają ryby hodowane w zdrowych warunkach. Być może nie odczujesz tego w smaku, jednak spożywanie tych ryb może przynieść poważne konsekwencje dla zdrowia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas