Nie karm dziecka frytkami

Są nie tylko o wiele bardziej kaloryczne niż ziemniaki, ale przede wszystkim niezdrowe. Wszystko przez sposób ich przyrządzenia.

Zamiast frytek podaj dziecku zdrowe ziemniaki
Zamiast frytek podaj dziecku zdrowe ziemniaki 123RF/PICSEL

Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego. Powstaje on podczas obróbki termicznej (smażenia) produktów zawierających skrobię (węglowodany).

Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki i chipsy ziemniaczane.

Sam ziemniak jest istotnym źródłem witaminy C, magnezu  i potasu. Ponadto poprawia perystaltykę jelit, goi podrażnienia. Ma działanie przeciwwrzodowe. Źródłem tej właściwości ziemniaków jest zawarta w nich witamina U (występuje ona też w soku z surowej kapusty). 

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas