Nie pomijam kluczowego składnika w wielkanocnym serniku. Wyrasta jak marzenie, nigdy nie opada

Dodatek tajemniczego składnika sprawi, że świąteczny sernik wyjdzie delikatny jak chmurka
Dodatek tajemniczego składnika sprawi, że świąteczny sernik wyjdzie delikatny jak chmurka123RF/PICSEL

Sernik w polskiej tradycji

Zobacz również:

    Puszysty sernik na bitej śmietanie

    Sekretem wielkanocnego sernika jest dodatek ubitej śmietany kremówki
    Sekretem wielkanocnego sernika jest dodatek ubitej śmietany kremówki123RF/PICSEL
    • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu sernikowego,
    • 150 g zimnego masła,
    • 300 g cukru pudru,
    • 11 jajek,
    • 100 g mąki ziemniaczanej,
    • 100 g mąki pszennej,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka cukru z wanilią,
    • 400 ml zimnej śmietany kremówki 30%,
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru.

    Przygotowanie sernika z bitą śmietaną

    1. Do miski wkładamy pokrojone w kostkę masło, dosypujemy proszek do pieczenia, 100 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i dodajemy jedno jajko.
    2. Podane składniki wyrabiamy za pomocą dłoni na gładką i jednolitą masę, a następnie schładzamy ją przez 30 minut w lodówce i wylepiamy spód blaszki.
    3. Tak przygotowany spód z ciasta kruchego nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
    4. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy je z kolejną porcją 100 g cukru pudru. Gdy masa stanie się jasna i puszysta, dodajemy ser i proszek budyniowe. Ponownie całość mieszamy.
    5. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, resztą cukru pudru oraz cukrem z wanilią. Tak przygotowaną pianę delikatnie wmieszajmy do masy serowej.
    6. Do oddzielnego naczynia wlewamy śmietanę, ubijamy i dodajemy do reszty masy. Delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki i wylewamy na podpieczony spód.
    7. Sernik pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, a po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pozostawiamy ciasto jeszcze na 20-25 minut.
    8. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy możemy wyciągnąć sernik z urządzenia.
    9. Po pierwszym schłodzeniu warto odstawić sernik do chłodnego pomieszczenia na całą noc, by stężał i nabrał odpowiedniej konsystencji.
    „Ewa gotuje”: Sernik z mango i marakująPolsat