Jaki ser na sernik jest najlepszy? Obowiązuje prosta zasada

Co zrobić, żeby sernik udawał się zawsze?
Co zrobić, żeby sernik udawał się zawsze?123RF/PICSEL

Sernik tradycyjny: Czego nie może w nim zabraknąć?

Przepis na klasyczny sernik z kakaoInteria KulinariaInteria Kulinaria

Szybki sernik z wiaderka: Czy warto?

  • Cena produktu nie może być niższa niż jego niezmielonego odpowiednika. Może to świadczyć o tym, że w składzie sera znalazły się zbędne sztuczne dodatki lub dużą część pojemnika zajmuje serwatka. Nie tylko nie posłuży ona do przygotowania ciasta, ale nada całości mocno kwaśnego posmaku.
  • Dobry twaróg kubełkowy powinien być gęsty i mieć zbitą konsystencję. Jeśli ser okaże się wodnisty, ciężko będzie uzyskać dobry rezultat po upieczeniu. Z całą pewnością nie nadaje się do zrobienia sernika na kruchym spodzie, ponieważ rozmiękczy składniki użyte do jego przygotowania.
  • Przyjrzyjmy się konsystencji. Musi być idealnie gładka. Jeśli zobaczymy w serze grudki, zapamiętajmy dobrze markę twarogu, by nigdy więcej go nie kupować.
  • Musimy wziąć pod uwagę, że ser z wiaderka trzeba dokładnie odsączyć. W niektórych przypadkach może się okazać, że poważnie zredukuje to ilość masy, więc uważne czytanie etykiety i analiza zawartości kubełka to absolutne podstawy.

Serniki inaczej