Nie tylko na kaca. Pomaga schudnąć i uregulować ciśnienie

Woda pozostała po kiszeniu ogórków najczęściej bez większego zastanowienia ląduje w zlewie lub toalecie. Okazuje się, że mikstura wykazuje lecznicze właściwości, które wspomagają organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Lista zalet regularnego picia soku z ogórków zdaje się nie kończyć. Sprawdź, dlaczego następnym razem nie warto wylewać tej bomby witaminowej.

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych - ma wiele zalet zdrowotnych
Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych - ma wiele zalet zdrowotnych123RF/PICSEL

  • Witaminy znajdujące się w wodzie z ogórków wzmacniają skórę, a także spowalniają procesy starzenia się i zmniejszają skutki stresu oksydacyjnego.
  • Po przetwór powinny sięgać osoby mające trudność z regularnym wypróżnianie. Sok z ogórków łagodzi zgagę i refluks żołądkowy.
  • Woda po ogórkach sprawdzi się do podlewania roślin liliowatych, które uwielbiają kwaśne podłoże.

Właściwości wody z kiszonych ogórków

Zalewa niezbędna do przygotowania ogórków kiszonych wykazuje liczne właściwości lecznicze oraz prozdrowotne. Zawarte w niej bakterie probiotyczne poprawiają funkcjonowanie gospodarki wodno-zasadowej, a także podnoszą odporność organizmu. Napój dostarcza potasu oraz sodu, dlatego zaleca się jego picie po intensywnym treningu oraz wysiłku fizycznym.

W wodzie z kiszonych ogórków znajdziemy także liczne witaminy oraz minerały. Wśród nich warto wyróżnić m.in.:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas mlekowy,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • wapń.

Działanie przetworu

Spożywanie wody z ogórków wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami
Spożywanie wody z ogórków wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami123RF/PICSEL

Picie wody po ogórkach kiszonych wpływa nie tylko na wygląd skóry, ale także stan włosów i paznokci. Dzieje się tak ze względu na zawartość kompleksów witamin z grupy B. Warto sięgnąć po nią w celu uregulowania zbyt wysokiego ciśnienia krwi, złagodzenia uporczywych migren, kaszlu oraz infekcji. Sok z kiszonych ogórków działa uspokajająco, przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz moczopędnie.

Przetwór korzystnie wpłynie na stężenie lipidów we krwi, ochroni organizm przed chorobą wrzodową oraz grzybicą. Podczas fermentacji wytwarzają się izotiocyjaniny, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Częste sięganie po wodę z ogórków pomaga utrzymać prawidłowe nawodnienie oraz równowagę elektrolityczną, dzięki czemu nie grożą nam bolesne skurcze mięśni.

Sprzymierzeniec skutecznego odchudzania

Podczas procesu kiszenia ogórków, powstaje kwas mlekowy, który ma zbawienny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit. Wspomaga proces wydzielania kwasów żołądkowych, a te z kolei przyspieszają ogólną przemianę materii i zwiększają przyswajalność pokarmu. Jako bogate źródło błonnika pokarmowego, wzmacnia metabolizm i reguluje problemy z zaparciami. Jego spożywanie zakwasza organizm, dzięki czemu mamy mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami.

Włączenie wody po ogórkach kiszonych do codziennego jadłospisu pomoże uporać się z obrzękami wywołanymi zatrzymywaniem wody w organizmie. Z tego względu często zaleca się jej spożywanie osobom chcącym pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów. Za jedzeniem ukiszonych ogórków przemawia również to, że poddane procesowi fermentacji zawierają o wiele mniej kalorii od świeżych. By uzyskać najlepsze efekty, dobrze jest pić szklankę wody z ogórków na czczo przed każdym posiłkiem.

Sposób na kaca

Woda z ogórków kiszonych pomaga niwelować skutki picia alkoholu
Woda z ogórków kiszonych pomaga niwelować skutki picia alkoholu123RF/PICSEL

Przyjęcie zbyt dużej dawki alkoholu przyczynia się do odwodnienia oraz naruszenia równowagi wodno-elektrolitowej w całym organizmie. Od pokoleń skutecznym rozwiązaniem tego problemu jest sięgnięcie po wodę z ogórków kiszonych. Co stoi za jej zbawiennym działaniem?

Bezsprzeczną zaletą zalewy pozostałej po ogórkach jest obecność rozpuszczonej soli oraz elektrolitów, które normują ciśnienie osmotyczne. Już jedna szklanka tego kwaśnego napoju, czyli ok. 200 ml, poprawia funkcjonowanie narządów i układów. Warto wybrać tę metodę jako pierwszy krok, a następnie uzupełnić utraconą wilgoć za pomocą wody mineralnej, zielonej herbaty oraz soków bez dodatku cukru.

Kulinarny niezbędnik

Kuchennym strzałem w dziesiątkę jest przygotowanie pożywnej zupy ogórkowej na bazie wody pozostałej po kiszeniu. Nie tylko nada jej intensywnego aromatu, ale także przełoży się na bardziej wyrazisty smak potrawy.

Choć brzmi zaskakująco, wody z ogórków użyjemy także do zakwaszenia żurku. Taka zupa będzie miała ciekawy aromat oraz nietypowy smak. Odważni kucharze, lubiący kuchenne eksperymenty, mogą pomieszać tradycyjny zakwas buraczany z odrobiną wody po ogórkach.

Wielbiciele delikatnego i pełnego smaku mięsa powinni użyć do przygotowania marynaty wody z ogórków kiszonych. Kwas dobrze rozbije jego włókna, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej rozpływało się w ustach. To rozwiązanie sprawdzi się przede wszystkim do karkówki, która po takim zabiegu zyska kruchość.

Woda z ogórków sprawdzi się jako baza do przygotowania kolejnych kiszonek. Zalanie nią czosnku sprawi, że szybciej będzie gotowy. Podobnie sprawa ma się z cukinią, rzodkiewką, kalafiorem, dynią oraz popularnym burakiem. Ciekawym pomysłem jest także połączenie jej z całymi cytrynami.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas