Reklama

Reklama

Niedocenione, domowe pasty na kanapki

Pasty na kanapki potocznie zwane smarowidłami można bardzo łatwo i szybko przygotować samemu w domu. Co więcej, większość z podanych przepisów zrobimy w 15 minut. Warto zainwestować ten czas, aby delektować się smakiem smacznej i zdrowej przekąski.

Pasta z awokado

Awokado zawiera dużo karotenu, białka, potasu, magnezu, kwasów tłuszczowych, a także witaminy B 9, B 6, K, E, C. To prawda jest kaloryczne, ale za to jakie zdrowe.

Reklama

Aby przygotować pyszną pastę z awokado, należy owoc obrać, wyjąć pestkę i rozgnieść widelcem. Następnie dodać sól, pieprz, kilka kropel cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, opcjonalnie można dodać pomidora pokrojonego w drobną kostkę. Ważne jest, aby awokado było dojrzałe, wtedy pasta będzie idealna.

Pasta z jajek

Jajko to źródło pełnowartościowego białka tzw. wzorcowego, zawierającego aminokwasy, których nasz organizm sam nie jest w stanie wyprodukować w odpowiednich ilościach. Jajko to także skarbnica witamin, w swym składzie zawiera witaminę A, E, D, i K, B2, B12 oraz wiele składników mineralnych tj. fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen, w żółtku natomiast znajduję się beta karoten i luteina.

Potrzebne składniki do przyrządzenia pasty jajecznej: 5 jajek - najlepiej ekologicznych, pół opakowania naturalnego jogurtu (opcjonalnie może być majonez lub śmietana), sól, pieprz do smaku i według uznania można dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Ugotowane jajka na twardo drobno posiekać, wszystkie składniki i wymieszać. Gotowe.


Pasta z makreli

Dzięki temu, że makrela to tłusta ryba, zawiera dobroczynne kwasy omega-3, a także witaminy D3, A, B3, B6, B12, selen, fosfor, potas, sód i magnez. Przy takiej ilości zdrowych wartości trudno szukać innej ryby.

Potrzebujemy 1 makrelę pozbawioną ości i skóry, 1 dojrzałe awokado, 3 jajka ugotowane na twardo, sok z 1 cytryny, cebulkę szalotkę, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz i sól.

Wszystkie składniki drobniutko kroimy lub w wersji szybszej miksujemy w blenderze dodajemy przyprawy i gotowe.

Wszystkie pasty będą doskonale smakowały z kromką świeżego chleba i kiszonym ogórkiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje