Niedzielny obiad dla całej rodziny

Zupa groszkowa
Zupa groszkowa123RF/PICSEL

Aksamitna groszkowa

Składniki

  • 2 szkl. zielonego groszku
  • 1 cebula 1 mały brokuł
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 gałązki mięty
  • 1 szkl. śmietany 12 proc.
  • sól pieprz
  • gałka muszkatołowa
4 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Zupa krem z groszkuINTERIA.TVInteria.tv
Karkówka ze szparagami
Karkówka ze szparagami123RF/PICSEL

Steki z karkówki

Składniki

  • 4 kotlety z karkówki (po ok. 20 dag)
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1/3 szkl. gęstej śmietany kremówki
  • 3 łyżki jasnego octu winnego
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 8 plasterków szynki
  • sól
  • pieprz
  • chili

Sposób przygotowania

Przyrządzanie steków z antrykotu wołowegoInteria KulinariaInteria Kulinaria
Surówka z kapusty
Surówka z kapusty123RF/PICSEL

Surówka z modrej kapusty

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 cebulka
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka gałązek natki

Sposób przygotowania

Racuchy z makiem
Racuchy z makiem123RF/PICSEL

Racuchy pieguski

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szkl. zsiadłego mleka
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 gruszki
  • 2-3 łyżki suchego mielonego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 1 słoik kompotu z wiśni
  • 1 szkl. gęstego jogurtu

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?