Reklama

Reklama

Niedzielny obiad dla całej rodziny

Wszystkim będzie smakowało!

Aksamitna groszkowa

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 szkl. zielonego groszku
  • 1 cebula 1 mały brokuł
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 gałązki mięty
  • 1 szkl. śmietany 12 proc.
  • sól pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuł oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj brokuł, a potem ziemniaki. Duś razem przez chwilę. Posyp cukrem. Zalej gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Po ok. 10 minutach gotowania do warzyw w garnku dodaj groszek. Kiedy wszystkie jarzyny będą już miękkie, zmiksuj je wraz z wywarem na gładko. Dodaj połowę śmietany. Ponownie mocno podgrzej. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję polej pozostałą śmietaną. Zamieszaj widelcem, by powstał delikatny wzorek. Przed podaniem udekoruj listkami mięty.  

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje